Každodenný chlieb na raňajky alebo večeru je zvyčajnou súčasťou jedálnička Slovákov. Aj keď nemá práve najlepšiu povesť z hľadiska zdravia, podľa profesora genetickej epidemiológie na King’s College London Tima Spectora by vyhýbanie sa mu bolo nesprávne.
Chlieb patrí medzi základné potraviny, ktoré si ľudia začali pripravovať – existujú dôkazy o pečení plochých bochníkov spred približne 14-tisíc rokov. Je teda súčasťou našej kultúry. „Namiesto toho, aby sme ho démonizovali, by sme si ho mali znovu obľúbiť – v jeho správnej podobe,“ uviedol expert na zdravie na webe telegraph.co.uk.
Niektoré druhy chleba by mali ostať výnimočnou pochúťkou (napríklad chlieb s pomarančovým džemom). Ak ho však konzumujete pravidelne, mal by byť chutný aj prospešný pre zdravie.
T. Spector odporúča kváskový ražný chlieb. Upečený z celozrnnej a ražnej múky, vločiek s prídavkom rôznych druhov orechov a semienok. Má bohatú chuť, orieškový tón, dobrú štruktúru a výborne zasýti na dlhý čas.

Osem pohárov denne alebo dva litre? Zaužívané odporúčania hydratácie sa pre toto leto menia
Tento domáci chlieb neobsahuje žiadne prídavné látky ani konzervanty, je bohatý na kvalitné obilniny a vlákninu. Vďaka tomu ho človek zje menej než zvyčajne baleného chleba z obchodu.
Spracovaný chlieb zo supermarketu – biely alebo dokonca celozrnný krájaný – by už profesor T. Spector dnes ani nekúpil. „Obsahuje veľa cukru a umelých prísad, pričom rýchlo zasýti, ale aj rýchlo vyvolá hlad. Navyše, po zvyknutí si na kvalitnejší chlieb vám už tento nebude chutiť – je príliš mäkký a pôsobí sladko.“
T. Spector priznáva, že si občas dopraje aj „nezdravý“ chlieb – napríklad teplé pečivo v reštauráciách, ktoré je často sladkasté, ale veľmi chutné. „Domáca ciabatta či focaccia s panenským olivovým olejom sú pre mňa pochúťkou, ktorej len ťažko odolám. No keďže do reštaurácií nechodím denne, beriem to ako delikatesu.“
Ďalšie dôležité správy
