Nikdy v histórii ľudstva neboli potraviny obsahujúce veľké množstvo cukrov a tukov dostupnejšie ako v súčasnosti. A to je len prvá časť problému. Výrobcovia potravín míňajú miliardy dolárov na reklamu produktov, čím sa dostávajú hlbšie do podvedomia ľudí. Tieto produkty navyše nie sú náhodné. Producenti investujú milióny dolárov, aby vytvorili dokonalý produkt, ktorému chuťové bunky nedokážu odolať. Michael Moss vo svojej knihe Soľ, cukor a tuk opisuje príbehy, ako najväčší výrobcovia spracovaných potravín hľadajú tie správne ingrediencie a ich pomery, aby ľudia výrobkom nevedeli odolať. Väčšinou ide o tom isté – pridať ešte viac cukrov, tukov a soli. Ľudské telo prahne po týchto troch zložkách potravy, ako keby ich mal nedostatok.

Ak sa človek chce vrátiť k zdravému spôsobu života, nie je iná možnosť než moderné spracované potravy zo svojho jedálnička obmedziť. Ich spoločným problémom je, že sú kaloricky husté – len čo sa dostanú do ľudského tela, tuky a cukry sa začnú okamžite vstrebávať. Obrovské množstvo prijatej energie sa rýchlo uloží ako tuk. Po krátkom čase je však človek opäť hladný, pretože potrava rýchlo prejde tráviacim traktom a cyklus hladu, prijatia kaloricky hustej potravy, uloženie tuku a vzniku hladu sa opäť začína. Človek zje viac, ako by mal, a následne priberie oveľa viac, ako by chcel.

Prime „Do formy"

V Prime o zdraví a športe v postcovidovej dobe môžete nájsť tieto súvisiace články: 

Za chuť sa platí

O tom, že pri prijímaní nadmerného objemu kalórií ide najmä o chuť, svedčí výskum Johna de Castra, profesora Houstonskej štátnej univerzity. Spolu s tímom ukázali, že ľudia zjedia až o 44 percent viac kalórií, ak majú k dispozícií jedlá, ktoré označujú ako chutné. Mozgu je úplne jedno, že telo je zaplavený energiou. Túžba po kalorických jedlách, ktoré mali ľudskí predkovia k dispozícií iba občasne, núti človeka maximalizovať svoj kalorický príjem.

Štúdia z roku 1965 zašla ešte ďalej. Vedci vyrobili stroj, ktorý na stlačenie gombíka dodával dobrovoľníkovi výživnú tekutinu. Tá obsahovala všetky potrebné živiny, ale mala neutrálnu chuť. Dobrovoľníci, ktorí sa na pokuse zúčastnili, nemohli prijímať žiadnu inú potravu. Tekutú potravu však mohli prijímať neobmedzene. Potravou bez chuti najprv kŕmili dvoch chudých ľudí počas niekoľkých dní. Tí zjedli toľko tekutiny, koľko zhruba zodpovedalo ich kalorickej spotrebe. Ich váha sa preto nezmenila. Keď však výskumníci začali stravu ponúkať extrémne obéznym ľuďom s váhou okolo 200 kilogramov, tí o tekutú potravu prakticky nemali záujem. Dlhší čas jedli menej ako desať percent svojho bežného kalorického príjmu a ich váha dramaticky klesala. Jeden z obéznych účastníkov pokračoval v príjme takejto potravy trištvrte roka, čím sa mu podarilo zbaviť sa sto kíl váhy. Najlepšie na experimente bolo, že na hlad sa nikdy nesťažoval, keďže jesť špecifickú stravu mohol kedykoľvek. Strava bez chuti, a to v akomkoľvek množstve, sa aj v ďalších výskumoch ukázala ako spôsob, ako prijať menej kalórií a zhodiť nadmerný tuk. Chudí ľudia však túto stravu prijímali v normálnom množstve, čo indikuje, že obézni ľudia môžu získavať z chutnej stravy nadmerný pôžitok. Ich senzitivita odmeny z jedla je obrovská, domnieva sa v knihe Hladný mozog Stephan Guynet.

Prime Do formy
Zdroj: TREND
Prime Do formy

Udržateľné riešenie

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa