Spotrebiteľský magazín dTest nakúpil v obchodoch 12 bielych neochutených jogurtov, ktoré svojím názvom alebo grafickým stvárnením odkazovali na Grécko. Zloženie výrobkov následne podrobne skúmal v laboratóriu. Zaujímalo ho napríklad to, ako sú na tom z hľadiska množstva bielkovín, ktoré odlišujú grécke jogurty od bežných.
Zaostávajú obsahom proteínov
Kým klasický jogurt z kravského mlieka obsahuje okolo 3,5 percenta bielkovín, v gréckom by ich malo byť aspoň 5,6 percenta (v prípade ovčieho mlieka minimálne 8 percent). Takýto limit predpisujú výrobcom grécke normy, ktoré v podobnom znení začnú platiť od júla tohto roka aj v Česku.
Z 12 testovaných jogurtov neprekročilo minimálnu hranicu až 7 produktov. Na druhej strane, laboratórium nezistilo veľké rozdiely medzi deklarovaným a skutočným obsahom bielkovín v žiadnom z testovaných produktov. Všetci výrobcovia teda dodržali to, čo sľubovali na etikete.
Ako si Česi po novom predstavujú grécky jogurt?
Za „grécky jogurt" budú môcť výrobcovia vydávať iba taký jogurt, v ktorom dospeli k zvýšeniu obsahu sušiny odstránením srvátky. Musí obsahovať najmenej 5,6 percenta mliečnych bielkovín, ktoré neboli do výrobku zámerne pridané v koncentrovanej forme. Na obale bude povinné uvádzať krajinu pôvodu.
Koncentrované bielkoviny umožnia predpisy pridávať do produktov s označením „jogurt gréckeho typu“ alebo „jogurt gréckeho štýlu“, a to pred začatím kysnutia. Podmienkou je, že budú tvoriť aspoň 5,6 percenta obsahu.
Najväčšie množstvo bielkovín nameral dTest v produktoch značky Milko pod názvami Grécky jogurt biely a Bio Greek Yogurt. Prvý z menovaných si z testu zároveň odniesol titul celkového víťaza.

Víťaz testu gréckych jogurtov Zdroj: Lenka Sameková

Etiketa víťaza testu gréckych jogurtov Zdroj: Lenka Sameková
Prekvapenie testu
V mikrobiologických skúškach sa jogurtom darilo oveľa viac. „Takmer vo všetkých produktoch sme našli jogurtové mikroorganizmy v množstvách dvojnásobne väčších, než požaduje vyhláška, za čo sme udelili veľmi dobré hodnotenie,“ zhrnula Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.
Laboratórium skúmalo v zložení aj pomer zastúpenia zdraviu prospešných živých baktérií (streptococcus a lactobacillus, známych ako probiotiká), ktorý sa počas výroby jogurtu mení. „V hotovom výrobku často prevažujú streptokoky, čo potvrdili aj výsledky. Niekedy však môže ísť o zámer výrobcov, pretože laktobacily dávajú výrobkom výraznejšiu kyslú chuť,“ uviedla H. Hoffmannová.
Pod výsledné hodnotenie jogurtov sa podpísala aj známka z testu chemickej bezpečnosti. Laboratórium hľadalo vo výrobkoch nežiaduce látky, ktoré by sa mohli objaviť v mlieku. Všetky testované jogurty vzišli z tejto skúšky ako zdravotne vyhovujúce, ani jeden z nich nebol kontaminovaný.
Najhoršie hodnotený jogurt
Prírodnému jogurtu gréckeho typu pod značkou Laktos sa v teste darilo najmenej. Kvôli nízkemu obsahu bielkovín a slabším výsledkom v hodnotení chuti, vzhľadu a konzistencie skončil v rebríčku až na poslednom mieste.

Zdroj: laktos.cz