Delicious potato pancakes with dill on grey wooden table, closeup
Zdroj: Shutterstock

2. Zemiakové placky

Zemiaky sa do Európy dostali v 16. storočí. Ich pestovanie sa na území Slovenska rozšírilo v 18. storočí. V horských oblastiach bola táto plodina vítanou náhradou za málo výnosné obilniny.

Zemiakové placky sú podľa hodnotiteľov na portáli Tasteatlas druhé najobľúbenejšie slovenské jedlo. Vznikli vo vidieckych oblastiach, kde roľníci uvítali každý rýchly recept na prípravu výdatného pokrmu. Vyrábajú sa z cesta pozostávajúceho zo zemiakov, múky, cesnaku a soli. Placky sa vyprážajú na tuku. Nie sú však slovenským vynálezom, poznajú ich aj Česi, Poliaci či Nemci. Slováci a Česi ich konzumujú na slano, v Nemecku je rozšírená aj sladká verzia.