Cheese collection, Italian cheese scamorza, caciocavallo, provolone made from cow milk in South Italy yellow smoked cheese close up
Zdroj: Shutterstock

1. Ovčí salašnícky údený syr

Najvyššie hodnotenie spomedzi slovenských potravín získal údený ovčí syr.

Ovčí syr je stará potravina. Archeologické nálezy naznačujú, že ho vyrábali už staroveké kultúry. V stredoveku sa jeho výroba rozšírila aj do karpatskej oblasti, a to vďaka príchodu Valachov. Význam ovčieho syra spočíval hlavne v tom, že sa dal ľahko skladovať a bol výživný. Výskumy preukázali, že obsahuje viac vápnika, vitamínu D a zdravých tukov ako kravský syr.

Bežne sa údi predovšetkým polotvrdý alebo tvrdý ovčí syr, a to nad dymom z bukového alebo ovocného dreva. Celý proces trvá niekoľko hodín a údenie výrazne predlžuje jeho trvanlivosť.

Podľa portálu Tasteatlas je ovčí salašnícky údený syr v novembrovom rebríčku 12. najlepším ovčím syrom Európy. Porážajú ho poväčšine len talianske, grécke a portugalské syry. Tieto krajiny sa pritom počítajú medzi syrárske veľmoci.

Ďalšie dôležité správy

TREND zostavil rebríček desiatich najväčších náboženstiev sveta podľa počtu veriacich.
Neprehliadnite

Toto sú najväčšie náboženstvá sveta. Niektoré nepoznajú žiadneho boha, iné ich majú tisíce