
1. Ovčí salašnícky údený syr
Najvyššie hodnotenie spomedzi slovenských potravín získal údený ovčí syr.
Ovčí syr je stará potravina. Archeologické nálezy naznačujú, že ho vyrábali už staroveké kultúry. V stredoveku sa jeho výroba rozšírila aj do karpatskej oblasti, a to vďaka príchodu Valachov. Význam ovčieho syra spočíval hlavne v tom, že sa dal ľahko skladovať a bol výživný. Výskumy preukázali, že obsahuje viac vápnika, vitamínu D a zdravých tukov ako kravský syr.
Bežne sa údi predovšetkým polotvrdý alebo tvrdý ovčí syr, a to nad dymom z bukového alebo ovocného dreva. Celý proces trvá niekoľko hodín a údenie výrazne predlžuje jeho trvanlivosť.
Podľa portálu Tasteatlas je ovčí salašnícky údený syr v novembrovom rebríčku 12. najlepším ovčím syrom Európy. Porážajú ho poväčšine len talianske, grécke a portugalské syry. Tieto krajiny sa pritom počítajú medzi syrárske veľmoci.
Ďalšie dôležité správy
