Slovak national dish Bryndzove halusky is made of small potato dumplings and a creamy cheese sauce closeup in the plate on the table. horizontal
Zdroj: Shutterstock

3. Bryndzové halušky

To, čo mnohí považujú za slovenské národné jedlo, sa stalo súčasťou jedálnička Slovákov pomerne neskoro. U bohatšieho slovenského obyvateľstva si bryndzové halušky získali obľubu v 17. storočí, u chudobnejšieho dokonca až v 19. storočí. Výroba bryndze totiž nebola lacná a zlacnela až potom, čo sa začala spracúvať priemyselne. Tento slaný syr má pôvod v 15. storočí a súvisí s príchodom Valachov, teda obyvateľov rumunskej a rusínskej národnosti, ktorí sa venovali chovu oviec.

Bryndzové halušky, kombinácia zemiakových halušiek, ktoré sa ako samostatné jedlo umiestnili na siedmej priečke rebríčka, a bryndze, sa v minulosti konzumovali hlavne na Liptove, Orave, Gemeri a Spiši. V týchto regiónoch bolo ovčiarstvo najviac rozšírené. Rovnako ako parenica, aj bryndza má chránené zemepisné označenie.

Na Slovensku sa už niekoľko desaťročí konajú majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Niektorí účastníci dokážu zjesť porciu za menej než minútu.