Molekuly prítomné v krvi a moči môžu odhaliť, aké množstvo energie človek prijíma z ultraspracovaných potravín. Ide o zásadný krok k pochopeniu ich vplyvu na zdravie človeka. Po prvý raz vedci identifikovali biologické markery, ktoré spoľahlivo signalizujú vyššiu alebo nižšiu mieru konzumácie týchto potravín. Štúdiu viedla výskumníčka z amerického National Cancer Institute Erikka Loftfieldová a výsledky boli publikované v odbornom časopise PLOS Medicine.

„Môže nám to potenciálne poskytnúť indície o tom, čo sa skrýva za súvislosťou medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a zdravotnými následkami,“ uviedla E. Loftfieldová podľa euronews.com.

3d,Illustration,Of,Nerve,Cells.,Viruses,Attacking,Nerve,Cells,,Concept
Neprehliadnite

„Zombie bunky“ úradujú pri takmer každej chorobe. Môžu byť kľúčom k spomaleniu starnutia

Ultraspracované potraviny – napríklad sladené cereálie, limonády, hranolčeky, čipsy či mrazené pizze – sú vyrábané priemyselnými procesmi s použitím prísad, farbív a konzervantov, ktoré sa v bežnej domácnosti nepoužívajú. V krajinách s vysokými príjmami sú široko rozšírené, avšak ich zdravotné konzekvencie je náročné preskúmať, keďže presné sledovanie stravovacích návykov je problematické.

V novej analýze Loftfieldovej tím vychádzal z údajov viac ako tisíc starších dospelých z USA, pričom 700 z nich poskytlo vzorky moču a krvi spolu s podrobnými stravovacími záznamami zhromaždenými počas jedného roka. Vedci zistili, že stovky metabolitov – teda produktov trávenia a iných procesov – korelovali s podielom energie prijatej z ultraspracovaných potravín.

Niektoré antibiotiká na určité baktérie nezaberajú.
Neprehliadnite

Za užívanie antibiotík sa platí zdravím. Cesta k regenerácii je náročná, no nie nemožná

Riaditeľ inštitútu Food Is Medicine na Tufts University v USA Dariush Mozaffarian, ktorý sa na štúdii nepodieľal, uvádza, že ide o „zásadný vedecký prielom“. „Prostredníctvom ďalšieho výskumu môžeme tieto metabolické podpisy využiť na identifikáciu rozdielnych účinkov jednotlivých skupín potravín, spôsobov spracovania a použitých prísad,“ dodal.

Ďalšie dôležité správy

Bolesť chrbta sa často spája so sedavým zamestnaním.
Neprehliadnite

Nikdy neignorujte bolesť chrbta ani únavu. Nenápadné príznaky môžu veštiť vážnu diagnózu