Celosvetové zdražovanie potravín, ktoré akcelerovalo od leta 2007, nedostalo slovenských potravinárov do takej eufórie, ako by sa zdalo. Vlani síce tržby sektora nebývalo zvýšilo, no ziskovosť mierne klesla. Ako celok skončil sektor dokonca v miernom účtovnom mínuse. Za medziročné vymazanie celého čistého profitu môže tuzemské cukrovarníctvo, ktoré precenilo majetok po tlaku EÚ na zreformovanie zbytočne rozsiahlej výroby cukru.
Zúfať si odvetvie nemusí. Globálne zdražovanie medzi predvlaňajšou a lanskou žatvou ešte nevytvorilo priestor na zlepšenie profitu. Výraznejšie ako hotové potraviny vystrelili nahor ceny základných agrokomodít. Obilie zdraželo na dvojnásobok, surové mlieko či mäso zhruba o jednu tretinu. Od minuloročnej jesene sa však ceny agrokomodít začali prepadávať. Klesajú prudšie ako pri hotových produktoch v obchodoch. Nastal čas na rast ziskov spracovateľov. Tí sa však môžu ešte viac tešiť z toho, že sa o nich recesia v porovnaní s inými priemyselnými odvetviami len obtrela. Dramaticky menej ľudia nejedia. Potraviny nie sú autá či byty; drahé tovary, ktorých kúpu teraz radšej odložia.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?