Schválne, v ktorej sladkosti by ste očakávali viac cukru? V čokoládovej tyčinke Kofila alebo v sójových rezoch? Bé je správne. Na čelo cukrového rebríčka sa dostali produkty, ktoré by sme na to vôbec netipovali.
Rekordérom v kategórii „čo najviac cukru v balení“ je tyčinka Margot, ktorá je z viac ako 50 percent zložená z cukru. Napočítali sme v nej až 13 kociek cukru (jedna kocka obsahuje 4 gramy cukru), čo je viac ako dvojnásobok množstva, ktoré odporúča dospelým skonzumovať za deň Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
Výrobca na obale síce uvádza, že stogramovú tyčinku by ste si mali rozdeliť na dve porcie. No v praxi sa málokedy stane, že niekto ovládne chuť zjesť ju celú naraz.

Zdroj: Lenka Sameková
Aj keby sa vám to aj podarilo, odporúčanú dennú dávku, ktorá predstavuje 6 kociek cukru, prekročíte aj s polovičnou porciou tyčinky Margot.
Viac ako 6 kockami cukru sú osladené aj sladkosti, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste rebríčka - na prekročenie celodennej dávky cukru stačí „zlupnúť“ jedno balenie banánov v čokoláde alebo sójové rezy. Zvyšok sladkostí sa zmestil do denného cukrového limitu.
Najmenej cukru sme napočítali v horkej Fidorke s čokoládovou náplňou (necelé 3 kocky cukru) a kakaových sušienkach Bebe Dobré ráno (3 a pol kocky cukru). Zo 16 hodnotených cukroviniek ide zároveň o jediné dve, ktoré sa zmestili do odporúčanej celodennej dávky cukru určenej pre deti. Americká kardiologická asociácia ju stanovila na úrovni 4 kociek cukru.
Fotografie, ktoré valcovali sociálne siete:
16. miesto: Fidorka horká (30 g) - 11,1 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
15. miesto: Bebe Dobré ráno (50 g) - 14 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
14. miesto: Horalky (50 g) - 16,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
13. miesto: Mila (50 g) - 17 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
12. miesto: Deva Klasik (33 g) - 17,16 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
11. miesto: Mäta (50 g) - 17,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
10. miesto: Koko (35 g) - 17,75 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
9. miesto: Rumba (32 g) - 18,4 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
8. miesto: Kofila (35 g) - 19,43 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
7. miesto: Kávenky (50 g) - 19,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
6. miesto: Lina (60 g) - 19,8 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
5. miesto: Miňonky (50 g) - 20,75 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
4. miesto: 3Bit (46 g) - 22,77 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
3. miesto: Sójové rezy (50 g) - 24,55 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
2. miesto: Banány v čokoláde (45 g) - 26,15 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
1. miesto: Margot (100 g) - 52,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková
Množstvo cukru v produktoch | |||
Názov produktu | Hmotnosť | Množstvo cukru/100 g | Počet kociek cukru v balení |
Margot (Orion) | 100 g | 52,5 g | 13,1 ks |
Banány želé v čokoláde (Orion) | 45 g | 58,1 g | 6,5 ks |
Sójové rezy (Zora) | 50 g | 49,1 g | 6,1 ks |
3Bit | 46 g | 49,5 g | 5,7 ks |
Miňonky kakaové (Opavia) | 50 g | 41,5 g | 5,1 ks |
Lina v kakaovej poleve (Sedita) | 60 g | 33,0 g | 5,0 ks |
Kávenky (Sedita) | 50 g | 39,0 g | 4,9 ks |
Kofila original (Orion) | 35 g | 55,5 g | 4,9 ks |
Rumba (Figaro) | 32 g | 57,5 g | 4,6 ks |
Koko (Orion) | 35 g | 50,7 g | 4,4 ks |
Mäta (Sedita) | 50 g | 35,0 g | 4,4 ks |
Deva Klasik | 33 g | 52,0 g | 4,3 ks |
Mila (Sedita) | 50 g | 34,0 g | 4,3 ks |
Horalky (Sedita) | 50 g | 33,0 g | 4,1 ks |
Bebe Dobré ráno kakaové (Opavia) | 50 g | 28,0 g | 3,5 ks |
Fidorka horká (Opavia) | 30 g | 37,0 g | 2,8 ks |
Prameň: prepočítané podľa údajov z obalov výrobkov |
Ako vyčítať množstvo cukru z etikety
Obsah cukru v sladkostiach nájdete v nutričných údajoch uvedených zvyčajne na zadnej strane obalu vo forme tabuľky alebo za údajmi v zložení. Pozitívne je, že takéto informácie sme našli na všetkých vybraných sladkostiach. Pozitívne preto, lebo uvádzanie nutričných údajov je do decembra 2016 na dobrovoľnom rozhodnutí výrobcov.
Smerodajnými sú hodnoty uvedené v políčku alebo za označením „cukry“, nie „sacharidy“. Sacharidy predstavujú širokú skupinu látok. Cukry v nutričných tabuľkách potravín hovoria o množstve jednoduchých alebo hovorovo „rýchlych“ cukrov (monosacharidov a disacharidov). Patrí sem glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor), galaktóza (mliečny cukor), sacharóza (repný cukor), maltóza (sladový cukor) a laktóza (mliečny cukor).

Zdroj: Lenka Sameková
Obsah cukru uvedený v nutričných tabuľkách je prepočítaný na 100 gramov, prípadne na 10 gramov hmotnosti výrobku. Na to, aby ste sa dopracovali k celkovému množstvu cukru v balení, musíte uvedené hodnoty prepočítať na hmotnosť výrobku.
Ak sa vám nechce počítať, potravinu nadopovanú cukrom môžete odhaliť podľa zloženia. Pozor, nie je to pravidlo, niektoré etikety vás môžu zmiasť.
Výrobcovia sú povinní uvádzať zložky v poradí od najväčšej po najmenšiu. To znamená, že ak je cukor na prvom mieste v zložení, vo výrobku tvorí najväčší podiel. Existujú však aj náhrady cukru, ktorými sa dá rovnaká intenzita sladkej chuti dosiahnuť lacnejšie použitím menšieho množstva sladidiel (glukózovo-fruktózovým sirupom, invertným cukrovým sirupom, dextrózou, sušenou srvátkou...).
Ak ich výrobca použije viacero a v malých množstvách, v zložení ich potom môžete nájsť aj na treťom, piatom, deviatom či až desiatom mieste. Takýto produkt pritom obsahuje rovnaké množstvo cukru ako potravina osladená klasickým cukrom – na etikete však nebije do očí. Nutričná tabuľka plní aj z tohto dôvodu na obale nezastupiteľnú úlohu.