Keď v pondelok oznámil premiér a hlavný hygienik na tlačovej konferencii, že reštaurácie môžu mať od stredy už otvorené nielen terasy, ale pustiť hostí aj do interiéru, gastronómovia sa potešili. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR k prevádzke podnikov v interiéri však ostali zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás – podľa nej musia byť v interiéroch reštaurácií uplatňované také isté kritériá, ako v obchodoch – to znamená, že na jedného hosťa má pripadať 15 štvorcových metrov plochy.

Hotel
Neprehliadnite

Reštaurácie a hotely avizujú, že budú potrebovať dlhodobú pomoc od štátu

Jednoduché počty

Kto vie len trochu počítať, zistí, že, keďže pri jednom stole môžu sedieť dvaja hostia, tak jeden stôl môže byť na ploche 30 metrov štvorcových. Alebo inak povedané – rozostupy medzi stolmi v interiéri majú byť podľa tohto nariadenia 5 x 6 metrov! Na terasách sú to pritom dva metre a dvojmetrový rozostup sa odporúča udržiavať aj v radoch v obchodoch, na poštách atď...

Na porovnanie, v susednom Rakúsku, kde otvorili reštaurácie pred týždňom, sú na terasách aj v interiéroch rovnaké rozostupy, a to 1,5 metra... a nárast nakazených nezaznamenali...

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa