Vraj sa narodil okolo roku 230 v Španielsku a patrónom kuchárov, cukrárov a hostinských sa stal pre nie veľmi chutné súvislosti s popravou a ražnením. Profesionáli i amatéri rôznych krajín však legendu premenili na príjemné augustové podujatia. Gourmet klub (GK) pri Zväze hotelov a reštaurácií SR napríklad pozval labužníkov a gurmánov na Deň sv. Vavrinca do Trenčína. Dvadsiatka šéfkuchárov zvučných mien (kapitán GK Jaroslav Ertl – na obrázku v strede, Vojtech Artz, Peter Kulhány, Peter Ďurčo, Zdeněk Michálek, Jaroslav Uhlár, Vladimír Morochovič, Juraj Hruška a ďalší) navarila a ponúkala vyberané lahôdky, pričom ochutnávaciu prax dopĺňala aj kulinárska teória. V súťaži carvingu – pod rozhodovacím okom Tomáša Vidu – obdivovali hostia filigránsky vykrajované melóny. Záujemcovia ich napokon aj dražili a za najdrahší zaplatil ktosi 15 eur. Znak rovnosti medzi kvalitu a kvantitu jedla dalo päť jedákov v súťaži o najstatočnejšie popasovanie sa s knedličkami – víťaz zvládol za 2,29 minúty 20 kúskov. (shp)

Nemecko chystá rekordné investície do obrany a infraštruktúry
Vládne výdavky majú dosiahnuť stovky miliárd eur