Hirojuki Nakagawa pestuje mangá v zasneženom japonskom regióne Tokači na ostrove Hokkaidó už od roku 2011. Zatiaľ čo vonku teploty dosahujú mínusové hodnoty, vo vnútri jeho skleníkov ukazuje teplomer takmer 36 stupňov Celzia. Nakagawovi nikdy nenapadlo, že z jeho pokusu o udržateľné pestovanie vzíde to najdrahšie mango na svete. Jeden kus totiž stojí až 230 dolárov, píše agentúra Bloomberg.

„Zo začiatku ma nikto nebral vážne,“ posťažoval sa Nakagawa, ktorý predtým dlho pôsobil v ropnom priemysle. Čoraz vyššie ceny fosílnych palív ho však prinútili poobzerať sa po novom druhu podnikania. Od jedného z poľnohospodárov sa vtedy dopočul, že mangá možno pestovať aj v zime. Nakagawa tak v roku 2011 založil startup Noraworks Japan a o niekoľko rokov získal ochrannú známku pre svoju značku manga, ktorá v preklade znamená „Slnko v snehu“.

Nakagawa vo svoj prospech využil dva prírodné zdroje typické pre ostrov Hokkaidó, z ktorého pochádza. Sú nimi sneh a horúce pramene známe ako onsen. Nakagawa uskladňuje zimný sneh a v lete ním ochladzuje skleníky. Rastliny tak začnú kvitnúť o čosi neskôr. V zime zas teplom z prameňov skleníky vykuruje, vďaka čomu dokáže mimo sezónu vypestovať až päťtisíc kusov manga. Oproti iným druhom sú oveľa sladšie a majú maslovejšiu konzistenciu.

Pestovaním v zime sa Nakagawa vyhne aj otravnému hmyzu a následnému používaniu pesticídov. Hokkaidó je oblasťou s nízkou úrovňou vlhkosti, čo znižuje riziko vytvorenia plesní, ktoré by si takisto vyžadovali chemické postreky. Čerešničkou na torte je, že ide o udržateľný spôsob pestovania.

Aj napriek vysokej cene sú Nakagawove mangá takmer stále vypredané. V obľube ich majú nielen tie najlepšie reštaurácie z celého sveta, ale aj Natsuko Šodžiová, ktorá v roku 2022 získala titul najlepšej šéfkuchárky v Ázii.

„Keďže nepoužívame pesticídy, tak nás oslovila firma Lupicia, ktorá by z našich listov chcela vyrábať mangový čaj,“ prezradil Nakagawa, ktorý by rád v budúcnosti pestoval aj broskyne. Má ich totiž oveľa radšej než mango.

Ďalšie dôležité správy

Interagros
Neprehliadnite

Inovácie sú možné aj v tradičnom prostredí poľnohospodárstva