Názvom pseudo obilniny sa v zahraničí poznačujú qui­noa, amarant a pohánka, ktoré síce nie sú obilninami, ale dajú sa spracovať podobne, preto ten prívlastok pseudo. Organizmus zásobujú cennými proteínmi a minerálmi a neobsahujú glutén (lepok). 


Čoraz populárnejšia je aj chia, ktorá je považovaná za dodávateľa energie, a keďže jej semiačka sa v tekutine mnohonásobne zväčšia, má byť zároveň dobrým prostriedkom proti hladu. Je obľúbená aj vo vegánskej kuchyni, kde namočená nahrádza pri pečení vajcia.


Čoraz populárnejší sa stáva aj detox, čiže pravidelné odľahčovanie organizmu od balastu, ktorý vzniká pri bežnom stravovaní. V praxi to znamená vynechať na istý čas nielen cukor a alkohol, ale aj bielu múku, živočíšne produkty a namiesto nich jesť oveľa viac zeleniny, ovocia a quinoi, celozrnnej ryže, prosa, pohánky či špaldy.


Polievky, ktoré poslúžia aj ako hlavné jedlo, sú v Európe, ale aj na Slovensku čoraz populárnejšie. Za našimi hranicami vzniklo množstvo Ramen barov, ktoré servírujú vo veľkých miskách len polievky s ázijskými „slížami“. Tie majú oproti európskym cestovinám tú výhodu, že majú inú konzistenciu, a preto prijímajú intenzívnejšie arómy z jedla.


Čo budeme
 tento rok jesť
? Toto sú aktuálne trendy v gastronómii

Polievka ako hlavné jedlo Zdroj: Profimedia.cz

Rameny si našli cestu aj do najexkluzívnejších slovenských reštaurácií. Hovädzí má v ponuke napríklad bratislavské Fou zoo. A vietnamská polievka Pho sa stala medzičasom v slovenskom hlavnom meste medzi istými skupinami ľudí taká populárna, že o tom, ktorá je v Bratislave najlepšia, sa píšu dokonca blogy a vedú zapálené diskusie.


Dlhé desaťročia boli hlavným nepriateľom zdravého stravovania tuky a až potom cukry. Tuky boli poslednými štúdiami čiastočne „omilostené" a na index sa dostali uhľohydráty. Aspoň podľa štýlu stravovania, ktorý si hovorí Low Carb. Podľa neho treba jesť jedlá najmä na báze bielkovín, tukov a k tomu zeleninu. To znamená, ryby, mäso a vajcia. Naopak ovocie, obilniny, zemiaky a dokonca aj mliečne výrobky (kvôli mliečnemu cukru) treba obmedziť.

Tento systém stravovania vychádza z teórie, že telo si vytvára menej tukových rezerv, ak strava obsahuje menej uhľohydrátov – a to pri rovnakom množstve prijatých kalórií. Milovníci dobre prerasteného bôčika sa ale tešia predčasne, tuky majú byť najmä rastlinného pôvodu – z olivového oleja, semiačok, avokáda. A ak živočíšne, tak z „dobrých" rýb.

Čo budeme
 tento rok jesť
? Toto sú aktuálne trendy v gastronómii

Tuky sú omilostené, červené mäso nie Zdroj: Shutterstock.com

Mäsožravcov nepotešia ani výsledky jednej švédskej štúdie, podľa ktorého dennodenná konzumácia mäsa – bravčového, hovädzieho, ale dokonca aj jahňacieho skracuje život. Tomu, kto si ho dopraje každodenne, vraj až o 20 percent. A nepomôže, ani keď ho zajedá zeleninovým šalátom. Optimálne je jesť mäso len dvakrát do týždňa a nahradiť ho rybami a kvalitnou hydinou. Ešte horšie je to s upravenými mäsovými výrobkami, tých podľa štúdie netreba jesť viac ako 50 gramov (!) týždenne. 


Na ďalšej stránke sa dočítate: Čo sú to fialové potraviny, čo znamená hybrid food a food pairing