
Infekcie z potravy (alimentárne infekcie) len v Spojených štátoch amerických zapríčinia ročne šesť miliónov ochorení, pričom okolo deväťtisíc prípadov skončí smrťou. Celkové náklady na ich liečbu dosahujú štyri až šesť miliárd dolárov. V kuchyni sú primárnym zdrojom patogénnych organizmov najmä surové vajcia, surové mäso a zelenina.
Choroby na kuchynskej linke
Patogénne vírusy, baktérie a prvoky majú veľkú šancu prežívať aj v umelohmotných drôtenkách a špongiách na umývanie riadu, pretože tie zostávajú nadlho vlhké. Tím vedcov z floridskej univerzity pod vedením Gabriela Bittona testoval, či možno tieto patogény zlikvidovať v obyčajných domácich mikrovlnkách.
Svoje závery publikovali v časopise Journal of Environmental Health.
„Mikrovlnná rúra sa ukázala ako účinný a lacný prostriedok sterilizácie,“ píše G. Bitton. Testy dokázali, že dve minúty stačia na likvidáciu viac ako 99 percent patogénov – procedúra zničí novovírusy, vírusy hepatitídy A, baktérie Escherichia coli, salmonelózy i parazitický prvok Giardia. Výnimkou sú spóry Bacillus cereus, ktoré zahynú až po štyroch minútach chodu mikrovlnky na plný výkon.
Mikroorganizmy neničí samo mikrovlnné žiarenie, ale teplo, ktoré sa v materiáloch vyvíja. Teplo vzniká stimuláciou molekúl vody, a preto je vhodné, aby boli sterilizované predmety vlhké. G. Bitton odporúča sterilizovať pomôcky na umývanie riadu pravidelne každý druhý deň.
Požiarnici chladia nadšenie
Nadšenie z mikrovlniek ako sterilizátorov však nie je všeobecné. Požitie môže byť nielen účinné, ale aj nebezpečné. Napríklad požiarnici z anglického grófstva Shropshire už hasili požiar, ktorý vo svojej domácnosti založil istý bojovník proti mikróbom.
„Dôrazne varujeme verejnosť pred sterilizáciou drôteniek a špongií v mikrovlnnej rúre. Tento spôsob je veľmi nebezpečný a jeho výsledok ovplyvňuje rad faktorov – napríklad výkon rúry alebo vlhkosť sterilizovaného predmetu,“ upozorňujú britskí požiarnici vo svojom vyhlásení.
Aj Britská kráľovská spoločnosť pre prevenciu nehôd sa stavia na stranu požiarnikov a zdôrazňuje, že „mikrovlnná rúra sa musí používať len na tie účely, na ktoré je vyrobená“.