Poznáte nebezpečný syndróm vyhorenia? Možno ohrozuje aj vás
Kolegovia z redakcie Zdravie vám priblížia riziká syndrómu vyhorenia.
Kolegovia z redakcie Zdravie vám priblížia riziká syndrómu vyhorenia.
Syndróm vyhorenia “burnout syndrome” je problémom dnešnej modernej doby a prerastá do celosvetovej epidémie. Osoby sú psychicky a emočne vyčerpané v dôsledku nahromadeného stresu, nadmernej aktivity a preťaženia v práci, ale aj v súkromnom živote. Aj vy by ste najradšej so všetkým “sekli” a dopriali si oddych?
Keď som na kolegov začala byť nepríjemná, pochopila som, že potrebujem zmenu, vraví Jana (34), ktorá sa na tri mesiacev Albánsku zmenila na učiteľku angličtiny a logistku.
Ak dlhodobo prežívate veľký stres, telo vám dáva najavo, že vaše duševné zdravie je v ohrození. Čo si všímať a ako zasiahnuť, aby sa ste sa nezrútili?
Neustále sa niečoho bojíte, ale neviete prečo ani čoho? Aj to môže byť známkou blížiacich sa psychických ťažkostí.
Tenista Rafael Nadal sa po Roland Garros odhlásil z Wimbledonu a aj olympiády v Tokiu. Ako dôvod uviedol, že bude počúvať svoje telo.
Porady cez video a pracovné stretnutia, kde sa s kolegami vidíte len cez kameru, nie sú také bezpečné, ako sa zdá. Spolu s nimi totiž prichádza nová pasca. Zoom burnout. Vyhorenie z online sveta.
Môžeme povedať, že symbolom pandémie sa okrem rúšok a dezinfekcie stali aj videohovory. Aj vy máte pocit, že z vás vysávajú energiu?
Neuropsychológ radí zamestnancom aj zamestnávateľom, ako predísť vyčerpaniu z videokonferencií. Návrat k fyzickým debatám je nevyhnutný
V štyridsiatke sa mnoho žien nachádza na bode zlomu svojho života. Ale nielen v tomto veku prechádzame krízou, môže nás prepadnúť aj časoch veľkej neistoty, akú práve prežívame. Martina je na tom rovnako.
Nesnažte sa za každú cenu „rozdať“. Prehnaná snaha pomôcť druhým, vám môže uškodiť.
Bol som na dovolenke a prvé dni som myslel len na prácu. Na dva dni som vypol a posledné dni som bol v strese, že sa do práce musím vrátiť. Začínam mať pocit, že je toho na mňa veľa a potreboval by som vypnúť.
Prestávam mať život pod kontrolou. Nemám žiadny čas na seba, stále len behám okolo detí, domácnosti, rodiny, práce. Všetci majú na mňa len požiadavky a ja si nedokážem vytvoriť svoj priestor.
Hoci zákon pojem sabatikal nepozná, firmy ho zavádzajú najmä preto, aby vyvážili pracovný a súkromný čas zamestnancov
Zrejme bojujem so syndrómom vyhorenia. V práci to ako-tak zvládam, ale keď prídem domov, som absolútne neschopná.
Inovačný faktor Rakúska je 127 a podobný ho má aj Írsko
Za 20 rokov členstva v EÚ bolo Slovensko čistým prijímateľom so sumou skoro 25,6 miliardy eur.
Aj najväčší optimisti priznávajú, že pravdepodobnosť priaznivého vývoja neprevyšuje 50 percent
Každá administratíva USA žiada o zmeny v dôležitých návrhoch zákonov a často sa snaží o formuláciu, ktorá prezidentovi dáva väčšie rozhodovacie právomoci