Tekuté sladidlá vo forme rôznych sirupov nie sú jednoznačne zdravšou variantou sladenia. K takémuto záveru dospela spotrebiteľská organizácia dTest, ktorá spoločne s výživovou špecialistkou Hanou Stříteckou zo združenia Zdravá potravina porovnávala deväť druhov tekutých sladidiel.
Do výberu sa dostal med, javorový sirup, ďatlový sirup, melasa, sirob (repný sirup), ryžový sirup, kukuričný sirup či agávový sirup. Aj keď sa líšia surovinou, z ktorej sa získavajú, ich sladkú chuť majú väčšinou na svedomí jednoduché cukry – glukóza, fruktóza a sacharóza (stolový cukor) doplnené v niektorých prípadoch o maltózu (sladový cukor). Jednoduché cukry sú rýchlym zdrojom energie, ktorý zasýti na veľmi krátky čas a následne privolá únavu a hlad.
Presladené potraviny:
Výživová špecialistka H. Střítecká odrádza najmä od používania sirupov postavených na vysokom obsahu fruktózy, ktorá je známa tým, že sa prirodzene vyskytuje v ovocí. Ide totiž o látku patriacu medzi najproblematickejšie cukry. Veľké množstvo fruktózy obsahuje napríklad agávový sirup.
„Fruktóza sa v pečeni mení na tuk, ktorý sa bohužiaľ neukladá ako podkožný, ale ako útrobný, teda v oblasti takzvaného vnútorného brucha. Naviac, na rozdiel od glukózy, menej stimuluje centrá v mozgu zodpovedné za pocit nasýtenia a my tak zjeme viac jedla, kým sa dostaví pocit nasýtenia,“ vysvetľuje H. Střítecká.
Menšie zlo predstavuje fruktóza v ovocí, ktoré zasýti veľkým množstvom vlákniny. Ovocie navyše obsahuje enzýmy, ktoré cukry štiepia.
Zdravšou náhradou rafinovaného cukru je melasa, javorový a ďatlový sirup, a to kvôli prítomnosti vitamínov, minerálnych látok a polyfenolov. Výživová špecialistka však podotýka, že ide stále o jednoduché cukry. „Lepšie ako sa snažiť vymyslieť náhradu je prestať sladiť všade tam, kde to nie je nevyhnutné,“ dodáva.
Nevhodné pre diabetikov
Oproti kryštálovému cukru majú sirupy nižší glykemický index, ktorý je ukazovateľom toho, ako rýchlo sa cukry vstrebávajú do krvného obehu. Najnižší glykemický index (okolo 20 až 30) má zahustená agávová šťava. Jej slabou stránkou je však vyšší podiel fruktózy a nízky podiel ďalších výživových látok.
Aj napriek nižšiemu glykemickému indexu cukrové sirupy nie sú zdravou voľbou pre diabetikov. Vyslovene nevhodné sú pre nich ryžové a kukuričné sirupy, ktoré majú glykemický index okolo 90. Odpustiť by si mali aj Golden Syrup, ktorého glykemický index sa pohybuje okolo hodnoty 63.
Ak chcete investovať do kvalitného sirupu a nie predraženej napodobeniny, pozorne čítajte etikety. Spotrebiteľská organizácia dTest narazila na produkty, ktoré mali od pravých javorových sirupov ďaleko.
„Sirup Natural Original Canadian Maple Taste Syrup značky Steeves Maples svojím vzhľadom pripomína javorový sirup, ale při bližšom prieskume obalu sme zistili, že deklaruje iba 2 percentá javorového sirupu, ktorý tak slúži pravdepodobne len k ochuteniu,“ varuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Zdroj: canadianmaplesyrup.ca
Už len samotný názov produktu dokáže napovedať, či ide o javorový sirup alebo jeho kópiu. Nenechajte sa oklamať označeniami, ktoré sa točia okolo Kanady a javoru. Ak názov neobsahuje prívlastok „Maple Syrup“, ide o napodobeninu.