Pestovatelia citrónov, pomarančov a mandariniek musia naďalej informovať spotrebiteľov o tom, že plody ošetrili konzervačnými alebo inými chemickými látkami. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora, ktorý sa zaoberal žalobou Španielska proti nariadeniu Európskej komisie. Rozsudok odôvodnil tým, že spotrebitelia používajú z citrusových plodov aj kôru.
Žaloba sa týkala vykonávacieho nariadenia Európskej komisie, ktoré upravuje pravidlá pre sektory ovocia a zeleniny a spracovaného ovocia a zeleniny. Španielsku sa nepáčili ustanovenia týkajúce sa označovania citrusového ovocia.
Výrobcom určujú povinnosť uvádzať na obaloch citrusov, okrem štandardných údajov, aj informáciu o tom, či bola plodina ošetrená konzervačnou látkou alebo inými chemickými látkami.
Podľa Španielov nie je nariadenie v súlade so zásadou rovnosti zaobchádzania, pretože podrobuje citrusové plody prísnejším podmienkam ako ostatné druhy ovocia a zeleniny.
Pestovatelia ošetrujú citrusy v pozberovej fáze, aby sa ovocie neskazilo počas prepravy, pričom musia dodržiavať maximálne prípustné množstvá, ktoré sa pohybujú rádovo v miligramoch na kilogram.
V praxi sa možno stretnúť s označením „Kôra plodu chemicky ošetrená“. Ak ovocie nie je balené, obchodník by mal o tom informovať na výveskách.

Konzervačné alebo iné chemické látky, ktorými je citrus ošetrený, prenikajú do citrusovej kôry. Pre spotrebiteľa nie je riziková konzumácia dužiny, ale chemických látok, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v šťave citrusovej kôry. Po olúpaní citrusov je preto bezpečnejšie umyť si ruky.
Kôra chemicky ošetrených citrusov nie je vhodná na ďalšie použitie v domácnosti – ani na prípravu marmelády, sušenie, ochucovanie pokrmov či kandizovanie. Kandizovaná kôra z obchodov sa vyrába z plodov, ktoré sú pestované špeciálne na tieto účely.
Chemicky ošetrenú kôru nahraďte pri pečení radšej kôrou citrónov v bio kvalite. V obchodoch dostať aj sušenú, ktorá však v koláčoch nevynikne tak ako čerstvá. Umytím plodu horúcou vodou dochádza iba k minimálnej redukcii chemických látok.
Podľa nariadenia musia výrobcovia na obaloch citrusov povinne uvádzať:
- Názov a adresu baliarne a/alebo distribútora,
- Bežný názov druhu, ak plod nie je zvonku viditeľný,
- Názov odrody v prípade pomarančov,
- Informácie týkajúce sa špecifických druhov a odrôd mandariniek,
- Označenie „Zmes citrusových plodov“ alebo ekvivalentný výraz a bežné názvy jednotlivých druhov v prípade zmesi citrusového ovocia zreteľne odlišných druhov,
- Krajinu pôvodu a prípadne oblasť pestovania alebo názov miesta,
- Označenie triedy,
- Označenie veľkosti,
- Údaj o konzervačnej látke alebo iných chemických látkach použitých v pozberovej fáze v prípade, že boli použité.
Dobrovoľne môžu na obaloch uvádzať:
- Označenie „Bez semien“,
- Úradnú kontrolnú značku.