Instantná káva čelí častej kritike, že sa vyrába z menej kvalitných odrôd kávy. Spotrebiteľský magazín dTest sa preto rozhodol posvietiť si na kvalitu rozpustných káv predávaných aj pod lacnejšími značkami reťazcov. V obchodoch nakúpil 12 druhov káv prevažne z kategórie „gold", ktoré sú prezentované ako tie kvalitnejšie.
Laboratórium preverovalo ich antioxidačné schopnosti, množstvo kofeínu a aj obsah nežiaducich látok, ktoré vznikajú pri pražení kávových zŕn. Kávy boli podrobené aj chuťovej skúške a skúmaniu údajov na obale.
Prehľad testovaných značiek:
- Albert Gold Melange Instant Coffee
- Billa/Clever Gold
- Dallmayr Gold
- Jacobs Velvet
- Kaufland/K-Classic Caffé Allegro Gold
- L'OR Classique
- Lidl/Bellarom Gold
- Marks & Spencer Gold
- Nescafé Gold Original
- Norma/Josécafé Gold
- Tchibo Exclusive
- Tesco Gold
Problematické látky
„Keď sme instantné kávy testovali pred siedmimi rokmi, jeden produkt bol vyrobený z plesnivých kávových zŕn. Dôkazom bolo prekročenie limitu ochratoxínu A. Tento rok žiadnu z káv plesňový jed netrápil,“ vypichol hlavný poznatok testu Jan Maryška, redaktor časopisu dTest.
Úplne bezchybné však kávy nie sú. Laboratórium narazilo na vyšší obsah rakovinotvorného a mutagénneho akrylamidu a aj potenciálne karcinogénneho furanu, ktoré vznikajú počas praženia kávových zŕn.
Od apríla tohoto roka by káva nemala obsahovať viac ako 850 mikrogramu akrylamidu na kilogram hmotnosti. Nejde však o povinnú, ale len odporúčanú hodnotu, ktorú by mali výrobcovia dodržiavať v záujme spotrebiteľov.
Túto hranicu sa podarilo prekročiť iba jednej z testovaných káv – Bellarom Gold od reťazca Lidl, ktorá množstvom akrylamidu vo výške 1 100 mikrogramov na kilogram hmotnosti tromfla všetky produkty.

Zdroj: dTest
Ostatné kávy sa pohybovali pod hraničnou hodnotou 850 mikrogramov. Za najčistejšiu označil dTest kávu privátnej značky reťazca Billa – Clever. Laboratórium v nej nameralo 560 mikrogramu akrylamidu na kilogram hmotnosti.

Zdroj: dTest
Test odhalil v kávach aj rôzne množstvá potenciálne rakovinotvorného furanu. Ide o nežiaducu látku, ktorá vzniká v potravinách rozkladom cukrov pri vysokých teplotách. Výhodou je, že ak uvarenú kávu necháte chvíľu postáť, časť furanu z nej vyprchá.
Spotrebiteľský magazín zámerne zmeral množstvo látky ihneď po príprave kávy. Prítomnosť furanu potvrdil v tretine káv.
Testované produkty sa od seba odlišovali aj odrodou použitej kávy, čo dokazujú rozličné namerané množstvá kofeínu (arabica obsahuje menej kofeínu ako robusta). Nie všetci výrobcovia sa však k použitej odrode priznávajú na obale.
Šampióni v priaznivých účinkoch
Viacero látok v káve má však aj priaznivý zdravotný účinok, ktorý spočíva v zneškodňovaní voľných radikálov prispievajúcich k vzniku nádorových ochorení. „Výsledky antioxidačnej aktivity boli vyrovnané. Udeľovali sme len veľmi dobré a dobré známky. Najsilnejšie antioxidačné schopnosti zistilo laboratórium v káve Clever Gold z Billy, veľmi dobrú známku si odnieslo aj Tesco Gold a Dallmayr Gold,“ zhrnul výsledky J. Maryška.

Zdroj: dTest
V chuťovom teste žiadna značka nevynikla. Produkty dosiahli pomerne vyrovnané, skôr priemerné výsledky. Objavených nedostatkov bolo len pár a najčastejšie sa týkali chuti – prílišnej kyslosti či príchute po pripálení.
V instantnej káve sa v porovnaní so zrnkovou nachádza dvojnásobne väčšie množstvo kofeínu. Môže za to jej spôsob výroby. Rozpustnú kávu tvorí sušený extrakt z kávových zŕn, v ktorom sú všetky kávové zložky koncentrovanejšie. Tieto rozdiely sa však v hotovom nápoji stierajú vďaka odlišnému dávkovaniu. Kým z instantnej kávy stačí pridať do šálky 2 gramy, z mletej kávy treba odsypať 7 gramov.