
Pálivá paprika
Kapsaicín je látka zodpovedná za pálivosť papričiek. Dá sa získať napríklad z štipľavých papričiek jalapeño. Kapsaicín podporuje termogenézu alebo zvyšovanie tvorby tepla. Pol čajovej lyžičky pikantnej papriky dokáže zvýšiť termogenézu denne až o 150 kalórií, čo zodpovedá viac ako 20 minútam aktívneho cvičenia.
Podobné výsledky potvrdila aj veľká metaštúdia, podľa ktorej polovica lyžice pálivej papriky denne zvýši výdaj energie v priemere o 70 kalórií. Ako sa to deje, ukázal experiment, v ktorom účastníkom znížili objem podávaných kalórií o 20 percent. Skupina, ktorá popritom nedostávala kapsaicín, kompenzovala znížený príjem energie znížením bazálneho metabolizmu. Avšak skupina, ktorá ho dostávala, si udržala metabolizmus v chode.
Pol lyžičky pálivej papriky, kajenskej papriky či čili dokážu pomôcť schudnúť naštartovaním metabolizmu.