Poznáte to, kúpite si kompót, džem, feferónky alebo tatársku omáčku v sklenených pohároch, ktoré vám je po skonzumovaní ľúto vyhodiť. Takéto poháre sa zídu najmä gazdinkám, ktoré ich použijú na zaváranie.
Ešte za starých čias výrobcovia označovali sklenené poháre priamo na sklo aj s cenou. Pár takýchto raritných kúskov mám ešte doma. Vtedy som sa snažila zavárať do pohára to, čím bol označený, pretože takýto nápis sa nedá ľahko odstrániť.

Zdroj: Renáta Beňová
Len čo robiť s pohármi, ktoré dnes výrobcovia oblepujú etiketami? Ktorá gazdinka by chcela mať na svojom domácom produkte etiketu z priemyselne spracovaného ovocia alebo zeleniny?
Ja určite nie a preto sa ju vždy snažím odstrániť ešte pred odložením do police v pivnici, aby som s tým cez zaváraciu sezónu nemusela strácať čas.
Sú etikety, ktoré po krátkom namočení pekne zídu bez mechanickej pomoci, alebo ktorým pomôžem nožíkom a dočistím ich bežným saponátom či pieskom na riad. Sú však aj také, pri ktorých sa akokoľvek snažím, márne ich namáčam, drhnem nožíkom, saponátom či drôtenkou, etiketa zíde, ale lep sa len ťahá a lepí na hubku, handričku a aj prsty. Vtedy si spomeniem na vynálezcu tohto lepidla, že by som ho postavila na pol dňa k drezu a nechala ho trápiť sa. Viem však, že je to vlastne určitý druh reklamy a výrobca chce, aby sme mali práve tú jeho etiketu stále na očiach.
Lenže ja na svojom výrobku nič také nechcem, tak som dala na rady gazdiniek, čo sú ako sa hovorí moja krvná skupina, a postupne skúšala metódy, ako s tým lepidlom vybabrať a nezamoriť si domáce prostredie agresívnou chémiou.
Osvedčila sa mi jedna ekologická metóda, ku ktorej je potrebných pár kvapiek oleja. Pohár najskôr namočíme do vody. Ak etiketa zíde, ale lep ostane, stačí naň kvapnúť olej, alebo ho potrieť masťou a nechať pôsobiť.

Zdroj: Renáta Beňová
Nožíkom, servítkou alebo hubkou potom lep treba iba zotrieť a dočistiť bežným umytím v saponáte na riad. Olej tento lep zmäkčí a potom už nemá tendenciu lepiť.

Zdroj: Renáta Beňová
Zatiaľ najťažšie odstrániteľnú etiketu som našla na pohároch z tejto tatárskej omáčky. Musela som ju viackrát namáčať a olejovať, výrobca na nej veru lepidlom nešetril. Preto túto tatársku omáčku už nekupujem. Osvedčili sa mi také, ktoré stačí len natrhnúť a celé stiahnuť z pohára.