Podľa čoho bylinku spoznáme
Hlavne podľa typickej cesnakovej vône. Vôňu zacítime skôr, ako na samotnú bylinku natrafíme. Vytvára krásny zelený koberec najmä vo vlhkých lužných, listnatých a horských lesoch a na lúkach od konca marca až do mája.
Zámena s jedovatou konvalinkou sa dá vylúčiť chytením listu bylinky medzi prsty a jemným pošúchaním, čím sa uvoľní cesnaková aróma. Tak si môžeme byť istí, že ide o medvedí cesnak.
Medvedí cesnak má rovnaké vlastnosti a v kuchyni ho možno použiť namiesto bežného cesnaku. Má dokonca ešte viac liečivých účinkov, pretože je to bylinka a pranostiky hovoria, že je to medvedí cesnak preto, lebo má medvedie účinky, čiže silné ako medveď. Iné zase hovoria, že pre medveďa po prebudení je to prvá potrava, ktorú vyhľadá, aby ho po zime posilnila. Myslím si, že obe sú pravdivé, veď naši predkovia a zvieratá v tom majú jasno.

Zdroj: rennatte
Ako tento poklad prírody použiť a uchovať
Najlepšie je naplno využiť sezónu a čerstvosť. Najemno nasekané listy použiť do polievok, nátierok, praženice, na slané osúchy so smotanou, na varené zemiaky, do rizota, alebo mäsa.
Do zásoby je najlepšie pripraviť pesto s kvalitným olivovým olejom a soľou, ktoré v chladničke vydrží v dobre uzavretom sklenenom pohári až do ďalšej sezóny.
Nasekaný medvedí cesnak je vhodné aj zmraziť, buď samotný, alebo zapracovaný do masla, tu však treba dať pozor na dobré balenie, inak sa môže stať, že svojou arómou napadne ďalšie uskladnené potraviny v mrazničke. Pri tomto skladovaní by som volila dvojité alebo vákuové balenie a vždy v množstve na jedno použitie, aby sme z väčšieho množstva nemuseli prácne odsekávať potrebné množstvo.
Na pravidelné užívanie je vhodná tinktúra, ktorá sa pripravuje zaliatím čerstvo najemno nasekanej bylinky 38- až 40-percentným liehom. Po 14-dňovom odstátí na slnečnom mieste sa precedí cez plátno a užíva po 10 kvapkách denne.
Pri bylinkách je charakteristickým znakom sušenie, ale v prípade medvedieho cesnaku to neplatí. Práve sušením táto bylinka stráca liečivé účinky, preto listy do zásoby nesušíme.
Účinky pre náš organizmus
- Prečisťuje krv
- Priaznivo pôsobí na žalúdok a črevá
- Odvápňuje cievy a zabraňuje ich vápenatiu
- Posilňuje imunitný systém
Medvedí cesnak v mojej kuchyni
Bylinkové maslo
Klasické kravské 82-percentné maslo nakrájame a necháme postáť pri izbovej teplote aspoň hodinu. Medvedí cesnak najemno nasekáme a vmiešame do zmäknutého masla. Bylinkové maslo si rozdelíme na porcie, dáme do chladničy na bežné použitie a zvyšok do mrazničky na uskladnenie. Použijeme do nátierok, ako základ na omáčky, na potretie mäsa pri pečení alebo jednoducho na natretie chleba a pečiva.
Pesto z medvedieho cesnaku
Čerstvo nazbierané listy umyjeme a nasekáme, vložíme do mixéra, pridáme kvalitný olivový olej a soľ. Oleja toľko, aby nám vznikla riedka krémová hmota a soli toľko, aby pri ochutnaní bola zmes mierne presolenej chuti, ale dominantná musí byť chuť cesnaku. Takto pripravené pesto dáme do sklenených pohárov a dobre uzavrieme. Skladujeme v chladničke až do ďalšej sezóny.

Zdroj: rennatte
Smotanový posúch s medvedím cesnakom
Kysnuté cesto rozvaľkáme na pol centimetrovú hrúbku a potrieme kyslou smotanou, do ktorej sme primiešali nasekaný medvedí cesnak. Necháme 10 minút postáť a upečieme.

Zdroj: rennatte
Medvedie špirálky
Lístkové cesto rozvaľkáme na dva rovnaké pláty. Jeden plát potrieme pestom z medvedieho cesnaku, posypeme strúhaným syrom, prikryjeme druhým plátom a prejdeme valčekom, aby sa cestá spojili. Radielkom nakrájame na tyčinky, ktoré zakrútime do tvaru špirály. Upečieme dozlatista.

Zdroj: rennatte