Svetové ceny potravín v máji medzimesačne klesli, najmä pre zníženie cien obilnín, cukru a rastlinných olejov, vyplýva z údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo.
Index cien potravín, sledujúci zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, sa znížil v porovnaní s aprílom o 0,8 percenta na 127,7 bodu. V medziročnom porovnaní bol ale májový index o šesť percent vyšší ako vlani.
Ceny obilnín klesli o 1,8 percenta na najnižšiu úroveň od septembra 2020, k čomu prispelo najmä prudké zníženie cien kukurice pod tlakom silnej konkurencie a zvyšujúcej sa sezónnej dostupnosti.
Index cien rastlinných olejov, ako aj index cukru klesli o 3,7 percenta, respektíve 2,6 percenta.
Na druhej strane, index cien mäsa vzrástol o 1,3 percenta v dôsledku drahšieho baranieho, bravčového a hovädzieho. Ceny hovädzieho mäsa dosiahli nové historické maximum. O 0,8 percenta stúpol aj index cien mlieka a mliečnych výrobkov, pričom silný dopyt z Ázie a Blízkeho východu udržal medzinárodné ceny masla na historických maximách.
Ďalšie dôležité správy
