
1. Smotanová nátierka
Najhoršie hodnoteným slovenským jedlám v súčasnosti kraľuje nátierka, ktorá kombinuje kyslú smotanu, jogurt a prípadne aj cmar. Podobne ako mnohé iné jedlá v rebríčku je populárna nielen na Slovensku, ale v podstate v celej strednej Európe. Jej výhodou je, že sa dá pripravovať s rôznymi príchuťami, od cesnakovej cez bylinkovú až po paprikovú.
V 20. storočí sa nátierka začala vyrábať v mliekarňach aj priemyselne a mnohí ju poznajú predovšetkým v komerčnej podobe z pultov obchodných reťazcov. Komerčne vyrábané nátierky často obsahujú aj sušené mlieko, srvátku a zemiakový škrob.
Smotanová nátierka sa v minulosti zvykla označovať aj ako nátierkové maslo, avšak toto pomenovanie nie je správne, keďže nátierka nespĺňa podmienku minimálneho množstva tuku.