K takémuto zisteniu dospel spotrebiteľský magazín dTest, ktorý poslal do laboratória 15 párkov od veľkovýrobcov aj privátnych značiek obchodných reťazcov. Test podstúpili produkty s prívlastkami „viedenské“, „spišské“ či „jemné“, na ktoré kladie legislatíva špeciálne požiadavky týkajúce sa napríklad minimálneho podielu mäsa. V závislosti od konkrétneho druhu musí mäso pokrývať 50 až 60 percent ich celkovej hmotnosti.

O zaradení produktov do testu rozhodla aj cena. Kilogram párkov nesmel byť drahší ako 180 českých korún (6,70 eura).

Utajený separát

Ani jeden z testovaných produktov sa na etikete nehlásil k separátu, teda strojovo oddelenému mäsu. Spotrebiteľský magazín dal aj napriek tomu v laboratóriu overiť, či ho výrobcovia v zložení neutajujú.

Na výrobu separátu sa zvyknú používať napríklad kuracie chrbty či hrudné koše. Na získanie svaloviny ich treba pretlačiť cez sito, ktoré zachytáva kosti a prepúšťa mäkké tkanivo. Pokiaľ ho výrobca pridá do zloženia, v laboratóriu sa to dá odhaliť podľa zvyškov kostí a vyššieho obsahu vápnika.

„V našom teste sa táto usvedčujúca kombinácia objavila v dvoch prípadoch. Nepriznaný separát obsahovali Frankfurtské párky od Kosteleckých uzenin a Bravčové párky značky Schneider z Mäsokombinátu Plzeň,“ zhrnula výsledky šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Sú množstvá mäsa na etiketách pravdivé?

Oveľa lepšie dopadlo hodnotenie obsahu mäsa v párkoch. „Potešilo nás, že sa v podstate žiadny z výrobcov s predpísaným minimom neuspokojil a niektorí ponúkajú párky aj výrazne mäsitejšie,“ skonštatovala H. Hoffmannová. Ukážkovým príkladom sú Jemné párky značky Řezníkův talíř, ktoré namiesto stanoveného 50-percentného podielu mäsa uvádzajú na etikete 90 percent.

Cena nie je smerodajným kritériom pre výber najmäsitejších párkov. Rozdiel medzi produktom s najväčším a najmenším množstvom mäsa predstavoval necelé dve české koruny za kilogram. Pozitívnou správou je, že ani jeden z výrobcov podiel mäsa deklarovaný na etikete nepodliezol. Práve naopak, v párkoch bol v skutočnosti obsiahnutý vo väčších množstvách.

Spotrebiteľský magazín skúmal v zložení aj prídavné látky, ktoré dodávajú párkom lepšiu chuť či „mäsitú" farbu. Zvýrazňovače chuti a farbivá chýbali len v 6 z 15 testovaných párkov. Produkty K-Classic Viedenské párky, Dulano Lahôdkové párky, Schneider Selection Spišské párky, Globus Viedenské párky, Billa Spišské párky a Frankfurtské párky od Kosteleckých uzenin sú dôkazom toho, že párky možno vyrábať aj bez týchto pomocných látok.

Chuťový test so sklamaniami

Body sa rozdávali aj za vzhľad, chuť, vôňu a konzistenciu párkov tak v studenom, ako aj vo varenom stave. Známku veľmi dobrý neudelil dTest ani jednému z testovaných produktov. O lepšie hodnotenie sa pripravili vďaka cudzím príchutiam, nevyváženej slanosti či korenistosti.

Bravčové párky značky Schneider si z ochutnávky odniesli najhoršiu známku. Testujúcich sklamali netypickou chuťou a blatovou konzistenciou.

Test zmeral kvalitu lacných párkov, zabodovala značka Kauflandu

Zdroj: itesco.cz

„Najvyššie skóre získali K-Classic Viedenské párky z Kauflandu, u ktorých ako jediných hodnotitelia vyzdvihli ich dobrú chuť,“ uviedla H. Hoffmannová. Tento produkt sa stal zároveň celkovým víťazom testu. Okrem dobrej chuti ponúkli aj najlepší pomer medzi cenou a kvalitou. 500-gramové balenie zoženiete aktuálne v Kauflande za 2,79 eura.

Test zmeral kvalitu lacných párkov, zabodovala značka Kauflandu

Zdroj: Lenka Sameková

Test zmeral kvalitu lacných párkov, zabodovala značka Kauflandu

Zdroj: Lenka Sameková