Snahu Smeru-SD iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k pandémii nového koronavírusu označil predseda klubu OĽANO Michal Šipoš za divadlo. Predstaviteľom opozičného Smeru-SD a Hlasu-SD podľa neho nejde o zdravie ľudí, ale o vytĺkanie politického kapitálu. Podobne to vidí podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Uznesenie, ktoré predložil Smer-SD, označil za guláš a „zmes všetkého a ničoho". Šipoš aj Šeliga zároveň vyzvali šéfov Smeru-SD Roberta Fica a Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby sa dali verejne zaočkovať, ak chcú pomôcť k zlepšeniu situácie. Šipoš dodal, že na postupe pri odmietnutí programu schôdze sa s partnermi dohodli na koaličnej rade.

Peter Pellegrini
Neprehliadnite

Poslanci Smeru a Hlasu nepodporia vyslovenie dôvery Hegerovej vláde

Šipoš pri tvrdení, že Ficovi a Pellegrinimu nejde o zdravie ľudí, argumentuje napríklad tým, že spochybňovali očkovanie a vakcíny. Pripomenul tiež, že Fico sa na stretnutí 17. novembra minulého roka pred parlamentom fotil i rečnil bez rúška a ani v súčasnosti nenosí respirátor. Šéf klubu OĽANO podčiarkol, že v parlamente sa stále diskutuje a poslanci hnutia OĽANO sú kedykoľvek pripravení rokovať o opatreniach a pomoci pre ľudí, ale s partnermi, ktorým záleží na zdraví občanov. O témach v súvislosti s pandémiou môže opozícia podľa neho hovoriť aj na blížiacej sa schôdzi, na ktorej má kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) predložiť svoj program a požiadať o dôveru. Poznamenal, že na postupe koalície pri odmietnutí programu mimoriadnej schôdze sa dohodli na koaličnej rade.

Šeliga vysvetlil, že o uznesení Smeru-SD sa rozprávali aj na poslaneckom klube. Deklaroval, že ho neodmietli len preto, že ho predložila opozícia. Považuje za dôležité rokovať o témach súvisiacich s pandémiou aj o chybách a zodpovednosti. Uznesenie však označil za „obrovský guláš", v ktorom je všetko od testov cez vakcínu až po plán obnovy. Tvrdí, že sa aj o týchto témach diskutuje dlhodobo a postup opozície pri mimoriadnej schôdzi vníma ako snahu o získavanie politického kapitálu a o prekrytie niektorých káuz.