V miliónoch domácností po celom svete sa opakujú tie isté hádky o peniazoch. Jeden z partnerov cíti úzkosť zo stavu financií, zatiaľ čo druhý sa rozhovorom o nich vyhýba. Jeden detailne sleduje rozpočet, druhý míňa bez väčšieho premýšľania. Spisovateľ, kouč a milionársky podnikateľ Ramit Sethi v knihe Money for Couples ponúka návod, ako si s partnerom vytvoriť spoločnú finančnú víziu.
Jednou z kľúčových súčastí finančnej analýzy je pohľad na výdavkové návyky obyvateľstva. „Až u 90 percentách ľudí, s ktorými pracujem, je jedlo – či už v reštauráciách, kaviarňach alebo vo forme donášok – najväčšou položkou, kde je možné ušetriť a presmerovať peniaze na niečo dôležitejšie.“

Z príjmu Európanov najviac ukrajuje bývanie a účty za energie. Slováci sú pod priemerom EÚ
Jedlo má emočný význam. Stravovanie mimo domu nie je len o tom, že ľudia sú hladní – ide o pohodlie, impulzívne rozhodnutia, odmenu či zábavu. „Jeden z vás si kúpi obed v práci, druhý má večeru s priateľmi. Kúpite pizzu pre deti a zaplatíte hotovosťou, ktorú ste našli vo vrecku kabáta. Cestou domov si kúpite snack a použijete inú kreditnú kartu. Výsledok? Chaos vo výdavkoch, ktorý sa ľahko vymkne spod kontroly,“ uvádza autor.
Ak chcete mať prehľad o výdavkoch za jedlo mimo domu, R. Sethi odporúča na portáli CNBC tieto tipy:
Používajte jednu spoločnú platobnú kartu na všetky výdavky spojené s jedlom mimo domova. Získate tak jasný obraz o tom, koľko míňate.
Buďte k sebe tolerantní. Zmena návykov v stravovaní nie je jednoduchá. Je dôležité, aby ste sa vzájomne podporovali.
Plánujte dopredu. Dohodnite si týždenný plán jedál a zahrňte doň aj príležitostné stravovanie mimo domu. Pomôže vám to udržať si rozpočet.
Stanovte si „zábavný rozpočet“. Vyčleňte si určitú sumu na jedlo v reštauráciách a donášky, aby ste mali jasne dané hranice.
Hľadajte lacnejšie alternatívy. Namiesto večere v reštaurácii si môžete spraviť piknik v parku alebo uvariť špeciálne jedlo doma.
Ďalšie dôležité správy
