Funkciu ministerky zdravotníctva po vymenovaní novej vlády dostala Andrea Kalavská, ktorá dovtedy pôsobila na pozícii štátnej tajomníčky rezortu. Podľa jej slov sa s T. Druckerom ešte nerozprávali, či sa vráti späť na ministerstvo zdravotníctva. „Aký post by sme mu ponúkli,“ zavtipkovala na konferencii týždenníka TREND Digital Healthcare A. Kalavská.

Vzápätí ho pochválila, že je to najlepší šéf, akého kedy mala. Podľa nej je veľmi erudovaný a je vďačná za dva roky, ktoré po jeho boku strávila na ministerstve zdravotníctva. Či sa vráti späť na ministerskú stoličku, je podľa nej otázka priamo na T. Druckera. „Stále si myslím, že je to človek, ktorý má čo povedať v slovenskom zdravotníctve,“ vzápätí dodala.

Zároveň ale povedala, že si myslí, že aj voči ľuďom, ktorí sú na ministerstve, je slušné pokračovať v začatej práci. „Máme rozpracovaných veľa projektov a myslím si, že by bolo vhodné, aby sa dobré veci posunuli dopredu a ukončili sa. Potom sa bavme ďalej, či je priestor, aby som zostala na poste ministra, alebo má spoločnosť niekoho lepšieho,“ povedala ministerka.

Už si zvykla

A. Kalavská krátko po vymenovaní za ministerku zdravotníctva povedala, že o túto pozíciu nestála a bojí sa jej. Po troch týždňoch v úrade hovorí, že si na svoju funkciu zvykla. „Možno ma už aj troška teší byť ministrom,“ hovorí.

T. Drucker bol ministrom zdravotníctva dva roky. Za ten čas s ľuďmi v rezorte pripravil 26 projektov, ktoré mali zmeniť slovenské zdravotníctvo k lepšiemu. Zaviedli sa napríklad centrálne nákupy CT prístrojov a lôžok v nemocniciach, zriadený bol Úrad pre riadenie podriadených organizácií, ktorý má efektívnejšie manažovať štátne nemocnice ako sieť.

Ministrom vnútra sa T. Drucker stal tak trochu proti svojej vôli. Vládna koalícia najskôr navrhla ako nástupcu Roberta Kaliňáka iného človeka z ministerstva zdravotníctva, Jozefa Ráža. Prezident Andrej Kiska ale odmietol v takomto zložení vymenovať novú vládu. Designovaný premiér Peter Pellegrini sa teda dohodol s T. Druckerom, že povedie rezort vnútra.

T. Drucker povedal, že funkciu prijíma, aby sa upokojila napätá spoločenská situácia. K tomu ale nedošlo. Na námestiach sa stále združovali tisícky protestujúcich, ktorí od nového ministra vnútra žiadali odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po troch týždňoch čakania nakoniec T. Drucker prekvapil, keď povedal, že nevidí dôvod na jeho odvolanie, no sám sa rozhodol odstúpiť z postu ministra vnútra.

Za týmto rozhodnutím však môžu byť aj informácie, ktoré sa v posledných dňoch prevaľovali v súvislosti s podnikaním jeho manželky Lucie Druckerovej. Za podozrivo nízke ceny mala nakúpiť pozemky pri Trnave a apartmán vo vile na Floride. T. Drucker sa v pondelok vyjadril, že ešte nevie konkrétne povedať, čo bude teraz robiť. Nateraz sa vracia do súkromného života.