Európska komisia v piatok oznámila, že povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

Komisia pripomenula, že cvrček domáci je v poradí už tretím druhom hmyzu, ktorý bol úspešne schválený na konzumáciu v krajinách EÚ. Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov po tom, ako EK vlani v júli schválila na konzumné účely sušené žlté múčne červy a v novembri aj saranču sťahovavú.

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii buď celý, mrazený, sušený, ale aj zomletý v podobe prášku.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo vlani v decembri. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Ďalšie dôležité správy

Potraviny z Poľska sa v očiach mnohých Slovákov stali synonymom podradnosti.
Neprehliadnite

Vlčan potvrdil, že z Poľska na Slovenský trh často prichádzajú pochybné či nebezpečné potraviny