Zložky na etiketách potravín len málokto prepočítava na kocky cukru, poháre oleja či čajové lyžičky mlieka. Nie je to vôbec prekvapujúce, pretože už len vyčítať z obalu hmotnosť jednotlivých ingrediencií si niekedy žiada heroický výkon.

Nemecké spotrebiteľské združenie Hamburg (Verbraucherzentrale Hamburg) vytvorilo „prierez“ zloženia štyroch produktov navrstvením ich ingrediencií v približne takých množstvách, v akých sú obsiahnuté vo výrobkoch. Nie náhodou ide o potraviny, ktorým spotrebiteľské a ekologické organizácie už v minulosti niekoľkokrát „naložili“. Odstrašujúce fotografie si s veľkým úspechom razia cestu sociálnymi sieťami.

Raňajková cukrová bomba

Viete, ako sa dá zhltnúť na posedenie 60 a 70 kociek cukru? Stačí vyjesť celý 450-gramový pohár Nutelly. Nátierka, ktorú výrobca odporúča konzumovať na raňajky, je cukrom doslova nadopovaná. Nie je to však až také prekvapujúce, keďže na etikete figuruje v zložení hneď na prvom mieste.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Oveľa zaujímavejšia je ingrediencia s druhým najväčším podielom v zložení, a to kontroverzný palmový olej, ktorý tvorí zhruba 100 gramov obsahu nátierky. Používanie palmového oleja bojkotujú ekologické organizácie. Výrobca Nutelly, koncern Ferrero, kvôli nemu čelil v minulosti ostrej kritike organizácie Greenpeace a aj francúzskej ministerky životného prostredia Ségolène Royalovej, ktorá vyzvala Francúzov nátierku nekupovať.

Honba za palmovým olejom

Výsadba plantáží palmy olejovej vydláždila v posledných desaťročiach 15 miliónov hektárov dažďových pralesov v Indonézii. Rastúci dopyt po tejto surovine neveští prírode nič dobré. Palmový olej má široké využitie nielen v potravinárskom, ale aj kozmetickom priemysle (napríklad v krémoch, zubných pastách či mydlách). Na etiketách ho nájdete aj pod označeniami Sodium Lauryl Sulfoacetate alebo Cetyl Palmitate.

Veľké potravinárske a kozmetické koncerny, vrátane Ferrera, sa pod tlakom ekologických organizácií verejne zaviazali k politike nulového odlesňovania, ktorá má prispieť k udržateľnosti ťažby palmového oleja. Nedávny prieskum organizácie Greenpeace nasvedčuje tomu, že princípy, ku ktorým sa hlásia, sú vo väčšine spoločností iba zástierkou. Okrem Ferrera a Nestlé žiadna zo spoločností nedokázala preukázať, že dodávatelia, od ktorých odoberajú palmový olej, dodržiavajú zásady ochrany lesa.

Spotreba palmového oleja však nie je škodlivá iba pre prírodu a živočíchy, ale aj človeka. Magazín Wiso nemeckej stanice ZDF v rámci testu orieškovo-nugátových krémov odhalil v produktoch s obsahom palmového oleja estery mastných kyselín. Ide o nebezpečné látky, ktoré vznikajú pri priemyselnom zahrievaní oleja. Okrem toho, že škodia obličkám, pečeni a semenníkom, sú považované za karcinogénne.

Okrem cukru a palmového oleja figuruje v zložení Nutelly kakaový prášok a lieskové oriešky, aj keď v neporovnateľne menších množstvách. V zložení nájdete aj zanedbateľný podiel sušeného odtučneného mlieka. Podotýkame, že v zložení nemeckej Nutelly.

Čo však obrázok spotrebiteľského združenia neilustruje, sú dve objemovo zanedbateľné, ale zato zaujímavé ingrediencie: emulgátor - sójový lecitín a umelá vanilková aróma, s ktorými Ferrero umelo vylepšuje chuť Nutelly.

Pomarančová voda z vodovodu

Obal ovocného nápoja Capri-Sonne pokrytý obrázkami čerstvých pomarančov môže navodzovať predstavu čistého pomarančového džúsu. Pri pohľade na prierez jeho zložkami z tejto predstavy rýchlo vytriezvete. Podstatnú časť Capri-Sonne totiž tvorí obyčajná voda a asi 6 až 7 kociek cukru. Pomarančovú chuť dodáva nápoju zhruba jedna polievková lyžica pomarančovej šťavy a o trochu menej citrónovej šťavy a arómy.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Výrobca Capri-Sonne, spoločnosť Wild, má na konte Zlatý veterník - nelichotivé ocenenie od neziskovej organizácie Foodwatch kvôli agresívnemu športovému a školskému marketingu, ktorým oslovoval deti.

Vyslúžil si ho aj kvôli sloganu „100 % natürlich”, v preklade „100-percentne prirodzený/prírodný“, ktorý u spotrebiteľov mohol vyvolávať dojem 100-percentného obsahu ovocnej zložky. Podľa slov výrobcu mal slogan vyjadrovať „princíp prirodzenosti“.

Tučná desiata pre deti

Zo 60 percent sa skladajú z tuku a cukru a sú nezdravšie ako rez čokoládovo-šľahačkovej torty. Ak sa pozriete na zloženie mliečnych rezov od spoločnosti Ferrero, ťažko pochopíte, ako si výrobca trúfol propagovať ich ako desiatu pre deti.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Mliečna zložka v nich nepokrýva ani tretinu obsahu. V zložení figurujú tuky na čele s palmovým olejom a cukor. Zvyšok dopĺňa med, umelé prísady, ochucovadlá, múka, sušené mlieko a ďalšie zložky.

Aj mliečne rezy od Ferrera sú nositeľom ocenenia od organizácie Foodwatch kvôli sloganu „ľahká desiata“, ktorý spoločnosť neskôr upravila. Produkt v súčasnosti propaguje ako desiatu, na ktorej si v reklamách pochutnávajú deti.

Cereálie pre cukroholikov

Cukor dominuje aj vo výrobkoch, v ktorých by ste ho hľadali najmenej. Jogurtovými Fitness cereáliami od Nestlé, ktoré sprevádzajú reklamy orientované na štíhlu líniu alebo zdravé stravovanie, si môžete s pokojným svedomím napríklad osladiť mlieko.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Aj napriek tomu, že v nich výrobca minulý rok znížil obsah cukru o 30 percent, na čo upozorňuje označením „Nová receptúra“, sladiace prísady ako cukor, sirup z invertného cukru, glukózový sirup a sladové výťažky z jačmeňa tvoria stále veľkú časť zloženia. Len cukrom by ste naplnili polovicu pohára. V takomto objeme pridal výrobca do cereálií aj bielu a celozrnnú múku.

V jogurtových cereáliách Fitness nájdete paradoxne iba stopy po jogurtovom prášku. Palmový olej, ktorý cereálne produkty bežne neobsahujú, sa nevyhol ani tomuto produktu. Obsah balenia je okrem toho z veľkej časti naplnený vzduchom.

Organizácia Foodwatch v minulosti naliehala na výrobcov cereálií vrátane Nestlé, aby obsah zložiek uvádzali na etiketách takzvaným semafórovým systémom. Ten spočíva v označení tukov, nasýtených tukov, cukrov a soli zelenou, oranžovou alebo červenou farbou v závislosti od toho, v akých množstvách sa jednotlivé zložky v obsahu nachádzajú. Semafórový systém by spotrebiteľom uľahčil čítanie etikety a odbremenil ho od krkolomného prepočítavania hmotnosti ingrediencií. Doteraz sa k takému označovaniu takmer žiadny výrobca cereálií neprihlásil.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

Ilustračná ukážka semafórového označenia Zdroj: Foodwatch

Ako z etikety vyčítať množstvo zložky

Ak za zložkou nasleduje v zátvorke percentuálny podiel, množstvo si dokážete odvodiť z celkovej hmotnosti produktu. V prípade, že takýto údaj za zložkou nie je uvedený, prichádza na rad nutričná tabuľka, ktorú výrobcovia v súčasnosti označujú na produktoch dobrovoľne. Z nej napríklad vyčítate, koľko cukru použil výrobca na 100 gramov výrobku.

Kategóriou zložiek, na ktorú vám nebude stačiť ani nutričná tabuľka sú tuky. Z množstva tukov uvedeného v nutričnej tabuľke sa napríklad nedá presne vyčítať, aké množstvo palmového oleja výrobca zamiešal do výrobku. Tento údaj totiž odzrkadľuje celkové množstvo tukov v zložení, teda ak výrobok obsahuje aj sušené plnotučné mlieko a kakaový prášok, v ktorých sa tuky tiež prirodzene vyskytujú, množstvo použitého palmového oleja sa dá odvodiť iba odhadom.

Vo všeobecnosti platí, že ingrediencia, ktorá je v zložení uvedená na prvom mieste, má v obsahu produktu najväčšie zastúpenie.