Na prvý pohľad môže znieť myšlienka schudnúť konzumáciou torty ako cukrársky sen. Napriek tomu však najnovšie vedecké poznatky naznačujú, že strategické zaradenie obľúbených maškŕt namiesto ich úplného vylúčenia môže zlepšiť výsledky chudnutia a zvýšiť dodržiavanie diéty. Klinická štúdia z University of Illinois prináša dôkazy, že kontrolovaná konzumácia obľúbených jedál pomáha redukovať chute a podporuje udržateľný úbytok hmotnosti.
Každý, kto sa niekedy pokúsil schudnúť, vie, že hlad nie je taký náročný ako neustále túžby po sladkostiach, vyprážaných jedlách či iných „zakázaných“ pochúťkach. Práve tieto chute často vedú k zlyhaniu diétnych plánov a následnému jojo efektu. Tradičné prístupy preto často zdôrazňujú prísne vyhýbanie sa týmto potravinám, čo však môže zvyšovať psychický stres a viesť k epizódam prejedania.
Naopak, štúdia publikovaná v časopise Physiology and Behavior odporúča flexibilnejší prístup. Výskumný tím vedený profesorom Manabu T. Nakamurom skúmal, ako zaradenie malých porcií obľúbených jedál do vyváženého jedálnička ovplyvňuje chudnutie a kontrolu chutí počas roka.
Chute pod kontrolou aj bez askézy
Do štúdie bolo zapojených tridsať obéznych pacientov, z ktorých mnohí mali pridružené ochorenia ako cukrovka 2. typu alebo vysoký krvný tlak. Účastníci absolvovali online program Empower, ktorý im pomáhal zostaviť jedálniček s dôrazom na dostatočný príjem bielkovín a vlákniny a kontrolovaný kalorický príjem, pričom nevyžadoval úplné vylúčenie obľúbených jedál. Kľúčovým prvkom bola tzv. „inclusion strategy“ – zámerné a kontrolované zaradenie malých porcií maškŕt ako súčasti vyváženého jedla.
Účastníci pravidelne vyplňovali dotazníky, ktoré hodnotili ich odolnosť voči pokušeniu, túžbu plánovať si jedenie chutných jedál a intenzitu chutí na konkrétne skupiny potravín, ako sú sladké, mastné jedlá, fast food či sacharidy. Výsledky ukázali, že tí, ktorí si pravidelne dopriavali malé množstvá obľúbených jedál, stratili v priemere 7,9 percenta pôvodnej telesnej hmotnosti. Udržiavanie váhy po roku bolo stabilné, s priemerným úbytkom 6,7 percenta. Zaujímavé bolo, že pokles chutí nebol priamo spojený s obmedzením kalórií, ale s redukciou telesného tuku, čo vyvracia zastaraný mýtus o „hladných tukových bunkách“, ktoré údajne vyvolávajú chute na doplnenie energie.
Extrémny hlad a psychická frustrácia
Tieto zistenia korešpondujú s rastúcim množstvom vedeckých dôkazov, ktoré zdôrazňujú význam flexibility a psychickej spokojnosti pri efektívnom riadení hmotnosti. Meta-analýza publikovaná v roku 2023 v Obesity Reviews potvrdzuje, že flexibilné diéty umožňujúce mierne maškrty vedú k lepšej dlhodobej adherencii a výsledkom v porovnaní s prísnymi režimami. Podobne neurovedecké štúdie (Volkow a kol., 2019) dokazujú, že úplné vylúčenie určitých potravín zvyšuje citlivosť mozgu na odmenu, čo zvyšuje riziko prejedania.
Profesor Nakamura zdôrazňuje, že kľúčom k úspechu nie je železná vôľa, ale pravidelnosť a konzistencia v stravovaní, ktoré zabraňujú vzniku extrémneho hladu a psychickej frustrácie. Nepravidelný režim alebo vynechávanie jedál vedie k návratu chutí a znižuje šance na dlhodobý úspech.
Výskum ponúka osviežujúcu alternatívu k represívnym diétam, ktoré často vedú k frustrácii a jojo efektu. Rozumné a kontrolované zaradenie pôžitku do jedálnička, napríklad malý kúsok čokoládového koláča, môže nielenže neohroziť výsledky chudnutia, ale ich dokonca zlepšiť. Preto nabudúce, keď vás prepadne chuť na sladké, nezaháňajte ju – naplánujte ju.
