Spirulina je čoraz populárnejší výživový doplnok. Zvyčajne sa predáva vo forme jasnomodrého prášku. Podľa expertov je skvelým zdrojom minerálov a proteínu. „Je to riasa, ktorá rastie v sladkej aj slanej vode. Ako potravinu ju ľudstvo používa už veľmi dlho,“ vysvetlila pre Telegraph registrovaná dietologička a hovorkyňa Britskej dietologickej asociácie Aisling Pigott.

Prášková forma spiruliny je najbežnejšou predávanou formou, pretože sa najľahšie pridáva do jedál. Skvelá je v smoothies, džúsoch alebo jogurtoch. Ako teda zlepšuje zdravie?

1. Je plná výživných látok

Spirulina má pomerne vysokú koncentráciu niektorých vitamínov a minerálov. Dve polievkové lyžice dokážu pokryť celé odporúčané denné množstvo vitamínu B1, ktorý udržiava zdravý nervový systém, a vitamínu B2, ktorý je prospešný pre oči a pokožku. „Obsahuje aj slušné množstvo horčíka a vápnika,“ dodala dietologička.

Okrem toho je spirulina skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. Dve polievkové lyžice obsahujú až desať gramov bielkovín, čo je na gram viac, než má mäso, vajcia či orechy. Navyše je plná vitamínu A, ktorý podporuje zdravý imunitný systém. Modrý prášok obsahuje aj železo, no treba pripomenúť, že telo vstrebáva železo z rastlinných zdrojov ťažšie.

2. Je silným antioxidantom

Spirulina je bohatá na antioxidanty – najmä fykocyanín, ktorý jej dodáva typickú modrozelenú farbu a má protizápalové vlastnosti. Antioxidanty pomáhajú telu bojovať proti poškodeniu buniek nestabilnými molekulami (voľnými radikálmi).

3. Môže pomôcť znížiť krvný tlak a cholesterol

Menšie klinické štúdie naznačujú, že spirulina prispieva k znižovaniu krvného tlaku a „zlého“ LDL cholesterolu. Dokonca zlepšuje ukazovatele kontroly hladiny cukru v krvi. Treba však poznamenať, že vedci v týchto štúdiách používajú vyššie dávky, než aké ľudia užívajú bežne.

4. Zmierňuje príznaky sennej nádchy

Existujú dôkazy, že spirulina môže zmierniť príznaky sennej nádchy vďaka protizápalovému účinku na nosové sliznice. Pomáha totiž znižovať výtok z nosa, zmierňovať upchatie, kýchanie a svrbenie.

Existujú nejaké zdravotné riziká?

Spirulina je vo všeobecnosti bezpečná, ak pochádza od dôveryhodných výrobcov. Je dôležité kupovať čistý a testovaný produkt. Spirulina pestovaná v nekontrolovanom prostredí môže byť kontaminovaná ťažkými kovmi alebo škodlivými baktériami.

Vyhnúť by sa jej mali ľudia s fenylketonúriou. Ide o zriedkavé genetické ochorenie, pri ktorom telo nedokáže odbúravať aminokyselinu fenylalanín.

Ďalšie dôležité správy

Athlete,Enjoying,Healthy,Meal,Rich,In,Fiber,,Protein,And,Vitamins.
Neprehliadnite

Toto je zázračná živina, ktorú vaše črevo zúfalo potrebuje. A možno aj vaša váha