Prievidzské pekárne a cukrárne kúpil tandem biznismenov cez skupinu Aspin od jej predchádzajúcich majiteľov – troch sýrskych bratov Assadovcov. Tí už dlhšie žijú i podnikajú na Slovensku hlavne v oblasti hotelierstva a reštauračných služieb.
Predať nemuseli, chceli
Pre Rifata, Aliho a Laliba Assadovcov bolo pekárstvo len odbočkou od ich hlavného biznisu s hotelmi a reštauráciami. Pekáreň získali na jar roku 2010. Po vyše šiestich rokov prevádzkovania nemalo ísť o predaj pod tlakom vplyvom zhoršenej výkonnosti podniku.
„Presun pekárne do našich rúk nebol vynútený tým, že by ju bratia Assadovci mali v horšom finančnom stave. Podnik sme prevzali ako dosť zdravý. Jednoducho sme sa s Assadovcami stretli a slovo dalo slovo,“ osvetľuje pozadie obchodu P. Ondro.
Pravdou je, že Prievidzské pekárne a cukrárne vykázali minulý rok zisk 90-tisíc eur. No zároveň za posledné tri roky im klesal aj objem vyrobeného pečiva. Z 8 100 ton v roku 2013 na necelých šesť a pol tisíca ton z vlaňajšieho roku.
Aj napriek poklesu výkonnosti však P. Ondro s J. Špirkom neuvažujú, že by pristúpili k zásadnej reštrukturalizácii v podobe zatvorenia niektorej z troch pekární podniku. „Zachováme rozhodne všetky tri pekárne nášho nového podniku. Už len preto, aby sme zachovali v každej z nich ich špecifické regionálne chute,“ ubezpečuje P. Ondro.
Prievidzské pekárne i cukrárne, ktoré zamestnávajú vyše dve stovky ľudí, stále dosť zaostávajú za Babišovým Penamom (podobne ako viacero iných podobne veľkých slovenských pekární). Líder trhu v pätici svojich pekární v Bratislave, Nitre, Žiline, Lučenci i Prešove vyrobí zhruba za jeden mesiac to, čo tri podniky Prievidzských pekární a cukrární za celý rok.
Potravinárske panstvo Špirka s Ondrom | ||
Firma | Výroba | Tržby za rok 2015 v miliónov eur |
Prievidzské pekárne a cukrárne | čerstvé pečivo a zákusky | 7,5 |
Nika | syry a bryndza | 6,3 |
Movino | víno | 3,8 |
Adano | trvanlivé pečivo | 2,9 |
Mlyn a pekárne u Sleziakov | sucháre a čerstvé pečivo | 0,5 |
Nafúkli si potraviny
Pre Aspin dvojice expenťákov sú však Prievidzské pekárne a cukrárne aj tak výrazným posilnením jeho potravinárskeho biznisu. Práve do potravinárskych fabrík i fariem investuje dvojica jeho majiteľov od odchodu z Penty najintenzívnejšie.
Aspin už predtým kúpil aj ďalších dvoch výrobcov pečiva. Ich veľkokrtíšske Adano vyrába iba trvanlivé čajové pečivo. A neďaleká firma Mlyn a pekárne u Sleziakov z Modrého Kameňa síce produkuje aj chlieb, rožky a iné čerstvé pečivo, ale v oveľa menšom rozsahu ako prievidzský podnik. Zatiaľ čo tržby Mlynu a pekárne u Sleziakov vlani predstavovali len pol milióna eur, obrat Prievidzských pekární a cukrárni bol sedem a pol milióna eur.
Navyše, prievidzská pekáreň je dnes najväčšou potravinárskou firmou Aspinu. Ten ovláda aj považskobystrickú fabriku na syry a bryndzu Nika a tiež veľkokrtíšske vinárstvo Movino. Tržby Niky po orezaní jej výrobného portfólia od menej ziskových výrobkov vlani klesli z jedenásť na šesť miliónov eur. Tržby Movina sú len štyri milióny eur, pečiváreň Adano ich má ešte o milión eur nižšie.
Či bude chcieť tandem z Aspinu kúpiť aj ďalšie väčšie pekárne na čerstvé pečivo, zatiaľ P. Ondro nespresňuje. „Každopádne, potraviny nás mimoriadne zaujímajú. A výrobu pečiva sme teraz rozšírili aj preto, že máme v Šahách vlastný mlyn,“ dodáva P. Ondro.
Okrem potravinárskych fabrík ovláda Aspin aj viacero fariem v niekoľkých oblastiach Slovenska. Jeho agrárne podniky obhospodarujú dohromady až 15-tisíc hektárov pôdy.