Investícia vo výške 1,1 mld. Sk do modernizácie trenčianskoteplianskeho cukrovaru umožní a.s. Považský cukor definitívne uzavrieť zhruba storočnú históriu Trnavského cukrovaru. Ako informoval predseda predstavenstva spoločnosti Ivan Kardoš, tohtoročná cukrovarnícka kampaň bude v Trnave posledná.
Považský cukor a jeho dcéra Trnavský cukrovar sa rozhodnutím valných zhromaždení zlúčili koncom apríla tohto roka do jedného spoločného podniku. Jeho najväčším podielnikom s 94,5 % akcií je nemecká cukrovarnícka spoločnosť Nordzucker. Tá v priebehu minulého roka zvýšila základné imanie Považského cukru o 313 mil. Sk na hodnotu 1,521 mld. Sk, čo umožnilo „vyrovnať dlhodobé úvery a pripraviť sa na kompletnú reštrukturalizáciu fabrík“.
Modernizácia cukrovaru v Trenčianskej Teplej naplánovaná na dva roky bude smerovať k zvýšeniu dennej spracovateľskej kapacity cukrovej repy z terajších 2400 ton na šesťtisíc ton, čo je terajšia úroveň najväčšieho slovenského cukrovaru Eastern Sugar, a.s., Dunajská Streda. Fabrika sa stane podľa podpredsedu predstavenstva Pavla Kyselicu priekopníkom v spôsobe spracovania cukrovej repy.
Viac ako tretinu z nej budú namiesto priamej kryštalizácie na cukor spracúvať na takzvanú ťažkú, teda zahustenú šťavu. Keďže sa dá uskladňovať, umožní to predĺžiť kampaň o niekoľko mesiacov.
Investíciu umožnil Považskému cukru syndikovaný úver od slovenských bánk vo výške 18,5 milióna eur (740 mil. Sk) s dobou splatnosti osem rokov. Dve tretiny z neho kryje Tatra banka, tretinu zabezpečuje VÚB. Ďalších 300 mil. Sk investuje cukrovar z vlastných zdrojov.