Kolísky sa nachádzajú hneď za vstupom do Záhorskej Bystrice po ceste v smere od krematória. Po prvom výjazde z kruhového objazdu sa následne odkrýva oblasť trojuholníkového tvaru, ktorá sa začala osídľovať už v rokoch 2007 – 2009. Najprv pribudli rodinné domy v časti vtedy nazvanej Pod vŕškami. Siaha od Vápenického potoka na juhu popri Donskej ulici na východe a Tatranskej ulici na severe. Kolísky vyrástli v časti Krče, kúsok východnejšie je časť Boháčky a za Vápenickým potokom sú to zase Záhorské sady.

Obytný súbor Kolísky leží v centre tejto oblasti, v ktorej sú štyri samostatné celky (A – D) nízkopodlažnej bytovej zástavby. Každý z nich sa skladá zo štyroch sekciových bytových domov, ktoré sú prepojené spoločným suterénom. My sme mali možnosť navštíviť bytové domy súboru D v severozápadnej časti asi so stovkou bytov, ktoré v čase našej obhliadky už čakali na vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Guthaus
Neprehliadnite

Rezidenčný projekt Guthaus v bratislavskom Novom Meste bude kolaudovať možno už tento rok

Lokalita a architektúra: Domy nahradili sady

Celá táto oblasť Záhorskej Bystrice je za posledných desať rokov už prakticky zastavaná. Po obvode sú vybudované ulice s rodinnými domami. Pri kruhovom objazde pri vjazde do oblasti stojí dom s potravinami. V západnej časti je futbalové ihrisko. So starou časťou Záhorskej Bystrice komunikuje táto časť cez hrdlo ulice Na Krčoch, hoci pôvodný zámer rátal s obojsmernou spojnicou na Tatranskú ulicu.

Táto časť územia sa veľmi intenzívne nevyužívala, boli tu iba ovocné sady a záhrady. Lokalita je známa  intenzívnym prúdením vzduchu a komplikovanými hydrogeologickými  podmienkami podložia, ktoré tvoria ílovité nepriepustné zeminy. Náročné podmienky dlho bránili zastavaniu tejto oblasti. Prioritou bolo vyriešiť vsakovanie dažďových vôd vzhľadom na obmedzenú kapacitu Vápenického potoka smerujúceho do povodia Moravy.

V tom čase nestíhala ani kapacita čistiarne odpadových vôd v Devínskej Novej Vsi. To boli zásadné východiskové podmienky, ktoré sa pri výstavbe museli rešpektovať. Boli sme preto zvedaví, ako sa s odstupom času podarilo jednotlivé podmienky, ktoré boli zakotvené v územných rozhodnutiach jednotlivých častí tejto lokality, naplniť.

Zo stavebného hľadiska je objekt D založený ako jeden dilatačný celok s veľkými rozmermi (70 m x 79 m). To samo osebe prináša zložité nároky na zakladanie stavby. Na tomto plató vyrástli obytné domy (D1 – D4) v tvare písmena L, ktoré sú osadené oproti sebe. V závislosti od založenia v teréne vybudovali dva 5-poschodové a dva 4-poschodové. Usporiadaním týchto blokov vznikol spoločný dvor, priestor na oddych a komunitné stretávanie.

Projektant stavil na masívnu železobetónovú dosku a zvislé časti suterénu z vodostavebného betónu uvedomujúc si, že povrchová a podpovrchová voda bude vážnym protivníkom tejto stavby aj s prihliadnutím na skladbu ílovitého podložia.

kolisky
Zdroj: MATEJ KALINA

Čítajte ďalej s predplatným TRENDU

Odomknite článok cez SMS za 1,90 € týždenne s automatickou obnovou.

Poslať SMS

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa