Keď navštevujem reštaurácie po Slovensku, občas mávam pocit, že aj koliba na Liptove musí mať v ponuke lososa alebo spaghetti carbonara. Je pochopiteľné, že po páde železnej opony prišiel doslova hlad po všetkom novom, zahraničnom, exotickom a my všetci sme cítili a stále cítime potrebu žiť kozmopolitne aj na tanieri. Aj ja som fanúšikom cudzokrajných inovatívnych konceptov, nedám dopustiť na stredomorskú kuchyňu či „modern Japanese“ a aj svoje dovolenky si neraz plánujem podľa výskytu dobrej kulinárskej destinácie. No myslím si, že už nastal čas, aby sme začali aj na Slovensku rozvíjať a vychutnávať práve to naše domáce. Znovuobjavenie tradičnej kuchyne a príklon k lokálnym surovinám je trend badateľný už roky v zahraničí a špičkoví kuchári za hranicami sú vysoko cenení práve pre kreatívny návrat k domácim tradíciám. Ak hovorím o regionálnej, tzv. babičkinej kuchyni, nemám na mysli ťažké a komplikované jedlá našich starých mám. Myslím tým predovšetkým využívanie domácich čerstvých surovín, tradičné recepty s využitím kreatívnych postupov a najmä sledovanie sezónnosti. Tekvicová polievka v októbri je zaručene lepšia voľba ako mrazený tuniak. Čerstvé suroviny a tradičné recepty majú už dlhodobo moje sympatie a teší ma, že tento trend oceňujú aj zákazníci v niektorých z našich prevádzok, kde sme motto návrat ku koreňom pretavili do jedálneho lístka.

Čo má rád Pavol Benčík
Zdroj: Peter mayer

Pavol Benčík, majiteľ Al Dente Group, jednej z najväčších gastronomických sietí v Bratislave. Patria pod ňu reštaurácie Al dente, Prešburg, Cantina a novootvorená reštaurácia a piváreň v jednom Beer Palace.