Správne vychladený pohár vína dokáže prekvapivým spôsobom oživiť chute vašich obľúbených grilovaných špecialít. Keď nabudúce rozpálite gril, použite túto príručku, ktorá vám pomôže vybrať perfektné víno.

Vína odporúčané someliérom na grilovačku nájdete na WinePlanet.sk

Červené víno v horúci letný deň? Kľudne

Počas horúcich dní budete chcieť niečo chladné na pitie. Ak milujete červené víno, nemusíte sa obávať. Pre ľahšie červené vína sa teplota podávania pohybuje okolo 14° stupňov a plnšie červené by sa mali podávať okolo 18° stupňov. Ako si jednoducho vychladiť červené víno? Vložte fľašu do chladničky alebo vedra s ľadom na 15 minút.

Burger a víno

Burgery sú klasickým grilovaným jedlom. Existuje veľa druhov hamburgerov, ktoré môžete vyskúšať. Pre klasické hovädzie hamburgery odporúčame stredne plné až plnšie červené vína s dobrou tanínovou štruktúrou, ktorá si poradí s hovädzím mäsom. Cabernet Sauvignon z nového sveta je solídna voľba. Môžete sa tiež rozhodnúť pre Tempranillo alebo vína z Côtes du Rhône. Ak sa radi púšťate do omáčok, myslite na ich výrazné chute. Pikantné hamburgery s jalepeños s omáčkou sú najlepšie s červeným vínom s nízkym obsahom trieslovín alebo ružové vína.

Ak ste milovníkom syrov, siahnite po bielom víne. Chardonnay alebo Cava si poradí so smotanovou bohatosťou cheeseburgeru. Pre morčacie hamburgery si vyberte sviežu, ovocnú Barberu alebo Pinot Noir.

Someliér WinePlanet odporúča: Červené víno Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo zo Španielska, francúzske suché víno Arnoux & Fils Aimé Arnoux Côtes du Rhône, talianske víno Fiulot Barbera d´Asti z vinárstva Prunotto alebo biele francúzske BIO víno Domaine Langlois-Chateau Saumur.

Ak ste na rastlinnej strave, nezabudli sme ani na vás. Väčšina vegetariánskych hamburgerov sa dobre spája s kvetinovým, aromatickým bielym vínom ako Gewürztraminer alebo Chardonnay. Čerstvá,  grilovaná zelenina, ako je cuketa, tekvica a paprika sa dobre kombinuje s Veltlínskym zeleným, ľahkým bielym vínom s korenistými tónmi a kyselinkou alebo suchým ružovým vínom.

Someliér WinePlanet odporúča: talianske suché biele víno Elena Walch Selezione Gewürztraminer alebo čílske Charodannay z BIO vinárstva Emiliana.

BIO víno Emiliana
Zdroj: WinePlanet
BIO víno Emiliana

Steaky, rebrierka a správne víno

Steak si môžete vychutnať po celý rok. Najlepší je však čerstvý z grilu. Podobne ako pri hamburgeroch, steak sa dobre kombinuje s výraznejšími červenými vínami ako Cabernet Sauvignon, Syrah alebo Malbec.  Rebierka sa zvyčajne potierajú barbecue omáčkou. Výrazné, korenisté chute Malbecu  sa perfektne hodia k bbq omáčke. Taktiež Syrah s príchuťou bobuľového ovocia alebo Carménère s výraznými ovocnými tónmi a korenia, sú tiež skvelou voľbou.

Someliér WinePlanet odporúča: argentínsky Malbec z Mascota Vineyards - La Mascota Malbec r2020, vyskúšajte tiež víno z Čile - Caliterra Reserva Carménére.

Mascota Malbec
Zdroj: WinePlanet
Mascota Malbec

Aké víno k akému jedlu a mäsu? Tipy na vína nájdete v inšpiráciách na WinePlanet.

Víno a grilované kura

Podobne ako BBQ rebierka, aj BBQ kura sa hodí k červeným, ovocno korenistým vínam.  Ak však máte radi grilované kura bez bbq omáčky, siahnite po bielom víne ako napríklad Rulandské šedé alebo suchý Rizling.

Someliér WinePlanet odporúča: slovenské víno z vinárstva Rariga - Rariga Rulandské šedé r2020, alebo VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rizling vlašský BIO.

Losos s ľahkým bielym vínom

Ak radi grilujete lososa, bude to chcieť ľahké biele víno ako napríklad Veltlínske zelené alebo  Sauvignon Blanc. Môžete tiež použiť ľahké, ovocné červené ako Beaujolais alebo suché ružové víno.

Someliér WinePlanet odporúča: biele suché víno z Moravy - Špalek Veltlínske zelené V.O.C., BIO, r2020 alebo francúzske ružové víno Domaine Laporte Sancerre Les Grandmontains Rosé.

Vína z tohto článku nájdete v inšpirácii Víno a gril na WinePlanet.sk

Villa Maria Sauvignon
Zdroj: WinePlanet
Villa Maria Sauvignon

Sladké dobroty na grile

Párovanie vína a grilovania nemusí byť vždy slané. Môže byť aj sladké! K dezertom s grilovaným ovocím,  ako je napríklad grilovaná broskyňa, si môžete naliať ľahké šumivé víno ako je Prosecco alebo sladšie biele víno, ako je Muškát alebo Tokaj s tónmi medu a hrozienok. Sladké a čokoládové dezerty sa hodia portské ruby.

Someliér WinePlanet odporúča: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut alebo slovenské biele polosladké víno Ostrožovič Special Collection Muškát žltý.

Víno nie je len luxusný nápoj, víno sa skvele hodí k neformálnemu grilovaniu. Takže už len rozpáliť gril a vybrať si to správne víno.

Prosecco Santa Margherita
Zdroj: WinePlanet
Prosecco Santa Margherita