Pečenie bude počas Veľkej noci drahšie, naopak, varenie môže vyjsť medziročne o čosi lacnejšie. Najviac – o dve tretiny – stúpla cena kakaového prášku. Naopak, múka a cukor zlacneli, upozornil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.
„Pri potravinách, ktoré sa bežne používajú na veľkonočné pečenie, nemôžeme očakávať výraznejšie zlacnenie pre nepriaznivý vývoj cien množstva komodít. Ide najmä o vajíčka, maslo, smotanu, čokoládu či kakao, ktoré citeľne zdraželi,“ spresnil Nemky.
Cena kakaového prášku vo februári medziročne stúpla o 67 percent, čokoláda na varenie bola drahšia o 55 percent. Maslo sa cenovo stabilizovalo, ale naďalej je o približne 30 percent drahšie ako vlani. V dôsledku vtáčej chrípky stúpla o 17 percent aj cena vajec.
Na druhej strane, v medziročnom porovnaní sú aj lacnejšie potraviny, napríklad pšeničná múka, mlieko či cukor, ktorého cena klesla o štvrtinu.
V rámci položiek pri varení je cena bravčového mäsa nižšia ako pred rokom, čo súvisí s lepšou sezónou aj priaznivejšími podmienkami na trhu. Vo februári bolo bravčové karé lacnejšie o šesť percent a cena údeného mäsa klesla o 21 percent. Výrazné zlacnenie badať pri zelenine. Lacnejšie boli zemiaky (o 14 percent), mrkva (o 22,5 percenta) a cibuľa (o 32 percent).
„Zároveň je dôležité si uvedomiť, že ide o porovnanie februárových údajov, teda ešte pred zavedením transakčnej dane, ktorá by mohla mať významný vplyv na ceny potravín. Je nepravdepodobné, že by sme v apríli nakupovali lacnejšie ako vlani,“ dodal analytik.
Ďalšie dôležité správy
