Črevné mikróby a ich vplyv na fungovanie organizmu sú dnes v centre záujmu vedcov aj lekárov. Sú kľúčové pre imunitu, chránia srdce, ovplyvňujú mozgové funkcie aj psychickú pohodu. Zdravotnícka novinárka Sharon Walkerová sa vždy snažila podporovať vlastné mikróby – vlákninou, rastlinnou stravou, kefírom. Napriek tomu už dlhšie tušila, že niečo nie je v poriadku.
Rozhodla sa zistiť stav svojho mikrobiómu, najmä po rokoch užívania antibiotík. Brala ich na infekcie pľúc, močových ciest či zápaly kože – každá z liečebných kúr mala za následok zásah do črevného mikrobiómu, čo ničilo aj dobré baktérie v črevách. Podľa Jamesa Kinrossa z Imperial College London môže širokospektrálne antibiotikum znížiť počet mikróbov až 40-tisíckrát. Pri opakovanej liečbe niekoľko rokov sa črevný ekosystém výrazne zmení.

Kľúčom k zdraviu je trávenie. Päť jedinečných potravín, ktoré by mal jesť každý
Keď si S. Walkerová skontrolovala zdravotný záznam, zistila, že len za posledné dva roky absolvovala sedemkrát liečbu antibiotikami. Niet divu, že jej trávenie protestovalo – nafúknuté brucho, bolesti, nepravidelná stolica.
Konzultácia s odborníčkou Elenou Panzeriovou naštartovala ozdravný plán: zvýšiť príjem vlákniny, najmä cibule, póru, banánov, bobuľového ovocia, červeného hrozna, čiernej kávy a celozrnných potravín. No samotná strava nestačí. E. Panzeriová odporučila aj kontrolu hladiny vitamínu D. Počas liečby a regenerácie treba vynechať ultraspracované potraviny, cukry a alkohol a naopak, podporiť črevá rastlinnou stravou, prebiotikami a probiotikami.
„Z osobnej skúsenosti viem, že zdravý životný štýl sám o sebe nemusí vyvážiť roky užívania antibiotík. Test GutID mi pomohol odhaliť konkrétne problémy, nasmerovať zmeny v strave aj doplnkoch a upraviť hormonálnu liečbu po menopauze,“ uvádza S. Walkerová pre The Telegraph. O pol roka sa uvidí, či nastúpená cesta prináša výsledky.
Ďalšie dôležité správy
