"Dopyt prevyšuje ponuku a stúpa všade vo svete, hoci sme sa nikdy nesnažili zvyšovať predaj," hovorí s uspokojením hovorca Medzinárodnej trapistickej asociácie François de Harenne.
Ak dnes pivovary ako je Orval, Chimay, Westmalle, Rochefort alebo Westvleteren prekvitajú, je to predovšetkým vďaka uznávanej kvalite ich vrchne kvaseného piva. Westvleteren, vyrábaný na západe Belgicka, je pritom už niekoľko rokov považovaný za najlepšie pivo na svete.
"Trapisti majú bohatú históriu, o ktorú sa milovníci piva stále viac zaujímajú," vysvetľuje riaditeľ pivovaru kláštora Rochefort Thierry Fourneau. "Cirkevný charakter našich pív je považovaný za záruku kvality a autentickosti," dodáva de Harenne.
Aby pivo mohlo byť považované za trapistické, musí spĺňať prísne podmienky: musí sa variť v opátstve cisterciánskeho rádu prísnej observancie, kde žijú mnísi podľa prísnych zásad kláštorného života hlásaných svätým Benediktom. Musí sa variť pod dohľadom mníchov a časť zisku musí ísť na sociálne účely.
Mnísi z Rochefortu tak ročne rozdeľujú rodinám v tiesni, misiám a potrebným kláštorom jeden milión eur z celkového obratu sedem miliónov, uvádza ich prior Luc. "Zisk pre nás nie je samoúčelom. Varíme pivo, aby sme zaistili existenciu nášho opátstva a pomáhali druhým," zdôrazňuje.
Jediný trapistický pivovar mimo Európy, kláštor Spencer v Massachusetts na severovýchode Spojených štátov, sa pustil do varenia piva, aby mal peniaze na rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť pre svojich 68 mníchov.

Jediný trapistický pivovar mimo Európy, kláštor Spencer v Massachusetts Zdroj: SITA / AP
Kláštor Rochefort v tichom údolí belgických Arden má len trinásť mníchov vo veku od štyridsať do osemdesiat rokov, zatiaľ čo v 30. rokoch ich tam bolo 80. V pivovare, ktorý vyrobí 40-tisíc hektolitrov piva ročne, je zamestnaný tucet civilistov.
Kláštory zvyšujú svoje výrobné kapacity len veľmi umiernene, pretože počet mníchov, ktorí v nich žijú, je čím ďalej, tým nižší. "Nemožno si predstaviť veľké pivovary s malými cirkevnými komunitami. Dbáme predovšetkým na dodržiavanie našich princípov," zdôrazňuje François de Harenne. Rochefort preto chce prilákať mníchov zo zahraničia, najmä z Francúzska.
Produkcia desiatich trapistických pivovarov dosahuje 460-tisíc hektolitrov ročne, z toho 170-tisíc vyrába len kláštor Chimay. Hlavným odbytiskom sú podľa agentúry AFP krajiny Beneluxu.
"Potenciálnym zákazníkom sme bohužiaľ väčšinou nútení hovoriť 'nie', " poznamenal Benoît Minet, poverený v Rocheforte obchodnými vzťahmi. Pivovar Orval tak odmieta vstúpiť na nové trhy a obmedzuje objem dodávok zákazníkom, aby nevyčerpal zásoby.
Trapistické pivo je najvyhľadávanejšie, ale vzácne. Pivo Westvleteren sa predáva len v kláštore a je potrebné si ho vopred telefonicky zarezervovať. Výnimočne sa jeden týždeň v roku 2011 predávalo v supermarketoch, keď mnísi potrebovali peniaze na opravu kláštora.
Asociácia trapistických pív sa koncom minulého roka rozšírila o dva nové pivovary, v najbližšej budúcnosti už ale žiadny ďalší pivovar prijať nemieni.
Vo Francúzsku sa trapistickému pivu najviac približuje pivo z kláštora Mont des Cats. Kláštor predáva pivo pod svojím menom, ale nemôže používať označenie "trapistické", pretože sa mok nevarí v jeho budovách, ale v zariadeniach kláštora Chimay.