Spotrebiteľský magazín dal v laboratóriu preskúmať parametre, ktoré vypovedajú o kvalite syrov: obsah sušiny, tuku a bielkovín.
„Platí, že syry s vyšším obsahom sušiny a tuku bývajú kvalitnejšie. Vyšší podiel tuku sa prejavuje plnšou chuťou a vplyv má aj na konzistenciu syra,“ zdôraznila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Pri hodnotení oboch veličín sa teda magazín riadil zásadou čím viac, tým lepšie.
Rezervy syrov
Najväčšie nedostatky objavil na obaloch. Obsah sušiny a tuku nameraný v laboratóriu sa výrazne odlišoval od toho, čo výrobcovia tvrdili na etiketách.
Do hľadáčika testu sa dostal aj obsah soli, ktorá je pre balkánske syry špecifická a tvorí v nich vysoký podiel. Ani toto meranie nedopadlo pre výrobky najlepšie. Väčšina syrov deklarovala na obale viac soli ako v skutočnosti obsahovala, a to aj po započítaní oficiálne povolenej 20-percentnej odchýlky.
Vyčítať z etikiet množstvo soli obsiahnuté v syre je v niektorých prípadoch navyše zbytočne komplikované. Môžu za to výrobcovia, ktorí okrem povinného údaju o priemernom množstve soli uvádzajú na obaloch aj jeho maximálny možný obsah vo výrobku. Takáto informácia je pre spotrebiteľov skôr mätúca ako nápomocná, pretože uvedené hodnoty sa rozchádzajú.
Výrobcom sa darí dodržiavať hygienu
Mikrobiologickou skúškou sa syrom podarilo prejsť relatívne bez problémov. Pestré a veľmi rozdielne výsledky prinieslo počítanie kvasiniek. Ich množstvá kolísali od nuly až do stoviek tisíc.
„Kvasinky legislatívne „nevadia“, pokiaľ svojou prítomnosťou negatívne neovplyvňujú vlastnosti výrobku,“ podotkla H. Hoffmannová. Poznávacím signálom je zápach a horká chuť syra. Spozornieť by ste mali aj pri nafúknutí obalu.
Mikrobiologickú skúšku zvládol na plný počet bodov iba jeden výrobok. Ide o Balkánsky syr značky Président, ktorému testujúci nemali čo vytknúť.

Zdroj: madeta-velkoobchod.cz
Prepadáky testu
Najhoršiu možnú známku „nedostatočný“ si za rozdiely medzi nameranými a propagovanými hodnotami na obaloch odniesli dva produkty, a to Balkánsky syr v slanom náleve Ježkův statek a Česká cena Balkán. Rovnakou známkou vyznamenal magazín aj Radonický balkán z Němcovej selskej mliekarne Radonice, ktorému na obale chýbal zásadný povinný údaj o množstve sušiny.

Zdroj: potravinyusedlacku.cz; itesco.cz; ceskedelikatesy.cz
Syroví šampióni
O prvé miesto sa podelili dva produkty z dielne českej Mliekarne Žirovnice. Na vrchol rebríčka ich vynieslo najlepšie hodnotenie vzhľadu, vône, chuti a konzistencie spomedzi všetkých produktov.
Prvým z nich je Žirovnický syr balkánskeho typu pod názvom Balsýr. Výbornú známku si zapísal nielen v senzorickej, ale aj mikrobiologickej skúške, v ktorej sa posudzovalo, ako výrobcovia dodržiavajú hygienické podmienky.

Zdroj: itesco.sk
Vysoké skóre nazbieral aj druhý víťazný produkt, ktorým je Balkánsky syr pod privátnou značkou reťazca Lidl – Pilos. Výrobok žirovnickej mliekarne ovládol test, v ktorom sa rozdávali body za obsah sušiny, bielkovín a tuku v sušine.

Zdroj: Lenka Sameková

Zloženie Balkánskeho syra - Pilos Zdroj: Lenka Sameková