Vyššia cena neodráža lepšiu kvalitu džúsu. Taký je výsledok testu spotrebiteľského časopisu dTest, ktorý poslal do laboratória 22 stopercentných pomarančových štiav vyrobených z koncentrátu. Aj keď vyššia cena môže vytvárať dojem kvalitnejšieho produktu, testujúci nenašli zásadné rozdiely medzi drahšími značkovými džúsmi a lacnejšími produktmi pod privátnymi značkami reťazcov.
Stopercentné pomarančové džúsy sa pripravujú z ovocného koncentrátu, ktorý sa získava lisovaním ovocia (prípadne zeleniny) a odparovaním tekutých zložiek pri vysokej teplote. Výrobcovia musia koncentrát dopĺňať o odparenú vodu, arómu či dreň v takých pomeroch, aby sa výsledný produkt podobal šťave vyrobenej priamym odšťavovaním ovocia.
Laboratórne testy nepreukázali nadmerné riedenie testovaných džúsov a ani používanie šťavy z opakovane lisovaných pomarančov.
V obchodoch nájdete dva typy pomarančových džúsov: 100-percentnú šťavu z koncentrátov a 100-percentnú šťavu vyrobenú lisovaním pomarančov za studena s označením „fresh“. Džúsy vyrobené z koncentrátov sú spravidla lacnejšie, majú dlhšiu trvanlivosť, no v porovnaní s lisovanými obsahujú menej cenných látok, ktoré sa v pomarančoch prirodzene vyskytujú. Na výrobu „freshov“ sa zvyčajne používajú aj kvalitnejšie ovocné plody.
Do 100-percentných džúsov je pridávanie cukru, sladidiel, konzervantov alebo iných prídavných látok s výnimkou kyseliny askorbovej a kyseliny citrónovej zakázané. Umelé dosladzovanie nápojov laboratórne rozbory nepotvrdili. V 100 mililitroch štiav však namerali v priemere 9 gramov cukru. Na vyčerpanie maximálneho odporúčaného denného limitu Svetovej zdravotníckej organizácie vo výške 25 gramov teda stačí vypiť jeden trojdecový pohár pomarančového džúsu.
S jedným až dvomi pohármi si pokryjete aj odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ktorá je stanovená na 85 gramov. Potravinová vyhláška umožňuje výrobcom obohacovať džúsy o syntetické vitamíny, ktoré sa môžu odzrkadliť na „mydlovej“ alebo „penicilínovej“ pachuti nápoja. Podiel vitamínu C sa v 100 mililitroch nápoja pohyboval medzi 25 až 50 miligramami.
Víťaz testu
Výslednú známku štiav ovplyvnilo aj bodovanie chuti, vône, farby a konzistencie. „Najlepšie celkové hodnotenie si odniesol džús Rauch happy day 100 % Orange. Zistili sme u neho najvyšší podiel pomarančov a najviac zodpovedal predstavám hodnotiteľov o optimálnej chuti pomarančového džúsu,“ zhrnula výsledok Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Značka Rauch si k víťazstvu v teste jablčných džúsov z koncentrátu spred 2 rokov takto pripísala ďalšiu trofej. Ani ostatné džúsy nedopadli zle a odniesli si celkovo dobrú známku.

Zdroj: itesco.sk