Spotrebiteľský časopis dTest podrobil testovaniu 18 nesladených kakaových práškov, z ktorých viaceré možno nájsť aj v slovenských obchodoch.

Väčšinu z testovaných výrobkov tvorili takzvané holandské kakaá, ktoré sú spracované alkalizáciou. Ide o metódu pomenovanú po jeho vynálezcovi Holanďanovi Coenraadovi van Houtenovi, ktorý zistil, že pridaním regulátorov kyslosti (alkalizačných činidiel) do kakaovej hmoty sa prášok lepšie rozpustí, má jemnejšiu chuť a je výrazne tmavší.

Výrobcovia najčastejšie alkalizujú uhličitanom draselným, sodným alebo amónnym. Tieto prídavné látky, ktoré sú povinní uvádzať na obaloch, však väčšina z nich utajuje. Test odhalil až 10 výrobkov s nepriznanými alkalizačnými činidlami. Typ kakaa pritom môže ovplyvniť výsledok pečenia. dTest preto vyzval výrobcov na doplnenie chýbajúcich údajov na etikete.

Ponuka obchodov je veľmi chudobná na prírodné kakaá, ktoré nie sú alkalizované. DTestu sa podarilo zaradiť do rozboru iba jedno prírodné kakao a to Tesco Value cocoa powder.

Podľa čoho vyberať kvalitné kakao

Svetlosť či tmavosť kakaového prášku nie je vôbec smerodajná pri výbere kvalitného výrobku. Vypovedá iba o jeho spôsobe spracovania.

Kvalitu kakaa ovplyvňuje napríklad obsah kakaového masla, ktoré je prirodzenou súčasťou kakaových bôbov a čiastočne zostáva aj v kakaovom prášku.

Podľa potravinovej vyhlášky môžu výrobcovia označovať kakaovým práškom iba taký produkt, ktorý obsahuje minimálne 20-percentný podiel kakaového masla. Ak je ho v zložení menej, musia názov doplniť o prívlastok „so zníženým obsahom tuku“.

Túto informáciu sa však podľa dTestu spotrebitelia z väčšiny obalov na prvý pohľad nedozvedia. Pomôckou môže byť do istej miery cena kakaa. V teste kakaových práškov sa výrobky so zníženým obsahom tuku ukázali ako cenovo najvýhodnejšie a naopak produkty s viac ako 20-percentým podielom kakaového masla ako najdrahšie.

Cena nízkotučných práškov sa pohybovala v prepočte okolo 70 centov na 100 gramov výrobku. V cenovom rozpätí 1,30 až 1,50 eura možno nájsť štandardné i nízkotučné kakaá. Cena vyššia ako 1,50 € spravidla zsignalizuje výrobok s minimálnym podielom kakaového masla 20 percent.

Najmenej kakaového masla (iba 10,26 percenta ) nameralo laboratórium v 200-gramovom výrobku Tesco Cocoa Powder. Naopak najviac kakaa (22,3 percenta) obsahoval produkt Van Houten. Pozitívne je, že v žiadnom z výrobkov laboratóriá nenašli iný druh tuku.

Test kakaa odhalil výrobky s utajenými prídavnými látkami

Zdroj: dTest

Aj v kakaových práškoch sa môžu vyskytovať nežiaduce látky ako sú ťažké kovy (kadmium) pochádzajúce z vulkanickej pôdy, na ktorej sa kakaovníky v tropických oblastiach pestujú.

Európska legislatíva obsah ťažkových kovov v kakau v súčasnosti nelimituje. Maximálna hranica 0,6 mikrogramu kadmia na kilogram kakaa má začať platiť až od roku 2019. Tomuto limitu sa priblížili výrobky Carla Kakao na pečenie, Sweet Kakao a Alnatura Kakao Bio. Ortuť laboratóriá nezistili v žiadnom výrobku.

Víťaz a prepadák

Takmer všetky výrobky, s výnimkou jedného, splnili požiadavku na obsah čistého kakaa. 100-percentný kakaový podiel nedodržal iba výrobca prášku Carla Kakao na pečenie, ktoré obsahovalo 78,8 percenta čistého kakaa. Produkt ani po započítaní odchýlky merania a prirátaní regulátora kyslosti nedosahoval požadovaných 100 percent. V hodnotení skončil na poslednom mieste.

Absolútnym víťazom testu sa stalo fairtradové kakao Gepa Pur Afrika, ktoré testujúci označili za najkakaovejšie.

Test kakaa odhalil výrobky s utajenými prídavnými látkami

Zdroj: dTest