K. Oddelkalv tvrdí, že lososy umelo chované v Nórsku patria k najtoxickejším potravinám. O nórskych rybích farmách sa pritom dlhodobo tradovalo, že sú najmenej dotknuté chemikáliami.
Podľa aktivistu, ktorý verí konšpiračnej teórii o "chemtrails", sa v druhom najziskovejšom odvetví nórskej ekonomiky požívajú postupy prísne utajované pred verejnosťou. Najmä masívne používanie chemikálií, ktoré majú zabraňovať šíreniu chorôb a parazitov v nádržiach prepchatých rybami.
Ide údajne o natoľko agresívnu látku, že pracovníci, ktorí s ňou prichádzajú do kontaktu, musia nosiť špeciálny odev a masky. V rybách vyvoláva mutácie, ktoré po naporcovaní do hotového produktu už pre spotrebiteľa v obchode nie sú viditeľné. Dajú sa však údajne rozpoznať podľa toho, či sa mäso lososa za surova rozpadá. Za normálnych okolností by malo byť pružné.

Zdroj: SITA/AP
Lososy z rybích fariem sú tučnejšie ako divoké. Kým losos žijúci vo voľnej prírode má okolo 5 až 7 percent tuku, v umelo chovanom môže tvoriť tuk až 34 percent. Práve v ňom sa majú hromadiť toxické látky.
Chemikálie požehnané EÚ:
Či sa takéto ryby dostávajú aj na pulty našich obchodov, preveroval spotrebiteľský magazín dTest. V laboratóriu podrobil rozsiahlym testom desať údených lososov z nórskych fariem. Ryby prešli sériou chemických, mikrobiologických a senzorických skúšok.
Nie je dôvod na paniku
Poplašnú správu magazín vyvrátil. „Z hľadiska chemických kontaminantov boli všetky testované vzorky v poriadku. Výsledky našej sondy do lososieho trhu sa teda s internetovou správou rozchádzali,“ zhrnula zistenia dTestu šéfredaktorka Hana Hoffmannová.
S veľmi dobrým hodnotením prešli všetky lososy testom zameraným na obsah ťažkých kovov, polychlórovaných bifenilov a dioxínov.
Laboratórne rozbory však odhalili v rybách iné vážne nedostatky. Losos Salmon Norwegian Traditionally Smoked značky Connosieur, ktorý ponúkalo Tesco, až 45-násobne prekročil povolený limit pre nebezpečnú baktériu Listeria monocytogenes. Potravina kontaminovaná listeriou môže v tele človeka vyvolať horúčkovité ochorenie podobné týfusu. Rizikovou skupinou sú ľudia s oslabenou imunitou, starší ľudia a tehotné ženy.

Zdroj: itesco.cz
Na nevyhovujúceho lososa magazín okamžite upozornil kontrolné orgány. „Inkriminovaná šarža bola ihneď po ohlásení stiahnutá z trhu a tri ďalšie prešli úradnou kontrolou, ktorá už v žiadnej z nich nadlimitné množstvo listérií nenašla,“ uviedol dTest.
Tie isté baktérie objavili laboratóriá aj v lososovi značky Club del mar. Išlo však o podlimitné množstvo, ktoré nie je zdravotne rizikové.
Mäso po liposukcii
Okrem rizikových látok si magazín posvietil aj na obsah výživovo najatraktívnejších ako je rybací tuk a omega-3 a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny. Na etikete o nich informovala iba polovica výrobkov. Preto magazín produkty neporovnával navzájom, ale pri hodnotení vychádzal z vedeckých údajov o tučnosti umelo odchovaných lososov. Zistené hodnoty však do orientačnej škály nezapadli.
„Výsledky nás nepríjemne prekvapili. Zatiaľ čo zdroje uvádzajú tučnosť lososov v rozmedzí 8 až 13 percent, nami namerané hodnoty sa pohybovali najčastejšie okolo 7 percent,“ priblížila H. Hoffmannová. V produkte OceanSea Norwegian Smoked Salmon z Lidlu tvoril tuk dokonca iba 4,3 percenta. Vyzerá to tak, že lososy podstupujú na farmách aj prísnu odtučňovaciu kúru.
Chudobné sú pritom nielen na tuky, ale aj na polynenasýtené mastné kyseliny. Ani v tomto prípade sa namerané hodnoty nezhodovali s množstvami z vedeckých tabuliek. Kým zdroje uvádzajú priemerný obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín vo výške 2 percent, laboratóriá „naškriabali“ v testovaných lososoch ledva jedno percento.
Ide o výrobok Almar Salmon Norwegian Smoked, ktorý si za najväčšie množstvo zdraviu prospešných živín odniesol známku "uspokojivý". Lepšie hodnotenie v tejto časti testu nepadlo.
Šampióni testu
Celkovým víťazom sa stal Fjord Bohemia Nórsky údený losos, ktorý presvedčil v senzorických testoch príjemnou vôňou, chuťou, vzhľadom a konzistenciou.

Zdroj: scandinavia.cz
V senzorických skúškach sa tiež darilo lososovi OceanSea Norwegian Smoked Salmon z Lidlu, ktorý si aj vďaka priaznivej cene vyslúžil titul výhodný nákup.

Zdroj: Lenka Sameková