Servítky patria medzi predmety určené na styk s potravinami a preto pre ne platia pravidlá, ktoré majú zabezpečiť ich nezávadnosť. Musia byť napríklad stálofarebné – nesmú kontaminovať potravinu farbivami a pri ich výrobe je vylúčené používanie zdravotne škodlivých látok alebo farbív vyvolávajúcich alergické reakcie.

Stálofarebnosť servítok je námatkovo testovaná potravinovými kontrolami. Aj vďaka skvalitňovaniu metód merania sa však objavuje čoraz viac výrobkov, ktorých farbivá prenikajú do potravín alebo spôsobujú podráždenia kože.

Modrá je dobrá

Najväčšie nebezpečenstvo striehne v červených, oranžových a nažlto zafarbených papierových obrúskoch. Servítky iných farieb, napríklad modrej alebo zelenej, by mali byť nezávadné. K takému zisteniu dospel Krajský výskumný ústav Saska, ktorý na podnet niektorých spolkových krajín Nemecka skúmal riziká farbív v servítkach.

Úradné kontroly totiž často odhalili potraviny s obsahom potlačových farieb, ktoré sa v nich nachádzali v množstvách prekračujúcich zdravotné limity.

Výsledky sú zarážajúce aj kvôli dlhodobo dostupným technológiám pre výrobu nezávadnej červenej, oranžovej a žltej farby.

S príchuťou toxických látok

Tri z desiatich testovaných papierových obrúskov mali obsahovať až štvornásobok povoleného množstva aromatických amínov, ktoré sú podľa Spolkového ústavu pre hodnotenie rizík (BfR) karcinogénne a majú mutagénne vlastnosti.

Povolený limit 10 mikrogramov amínov na kilogramov výrobku prekročil najvýraznejšie predajca KiK. V obrúskoch, ktoré napokon stiahol z trhu, laboratóriá namerali až 46 mikrogramov amínov. Ak sa chcete škodlivým látkam vyhnúť, voľte jednofarebné obrúsky. Sú vyrábané inými postupmi a aromatické amíny neobsahujú. 

V potlačových farbách našli laboratóriá aj veľa škodlivých látok, ktorých toxikologický vplyv na organizmus zatiaľ nie je známy.

Riziko prenosu farbív zo servítok na jedlo je pravdepodobnejšie pri mastných potravinách. Maslom natretý chlieb alebo koláč do farebných papierových obrúskov rozhodne nebaľte.

Odborníci bijú na poplach

Problém kontaminácie potravín potlačovými farbami sa netýka iba servítok, ale aj papierových tanierikov, košíčkov na muffiny, papierových pohárikov, pekárenských vreciek a iných obalov na potraviny.

Obzvlášť škodlivé sú pre skladovanie trvanlivých produktov – napríklad cestovín či strúhanky. Minerálne oleje obsiahnuté vo farbivách, ktoré sú označované ako karcinogénne, majú dostatok času na to, aby do nich prenikli.

Odborníci už dlhodobo poukazujú na spomínané zdravotné riziká. Súčasné limity sú podľa nich príliš nízko nastavené. Potlačová farba dokonca nie je doposiaľ v EÚ špeciálne regulovaná.

Zmeniť to má pripravované nariadenie, ktoré by malo klásť prísnejšie požiadavky na farebné obaly a stanoviť chemické látky, ktoré môžu farbivá obsahovať. Predpokladá sa, že nariadenie vstúpi do platnosti v roku 2016.