Spôsob výroby instantných zemiakových kaší sa ani po viac ako 50 rokoch nezmenil. Na získanie finálneho žltého prášku je potrebné zemiaky najskôr uvariť v pare, zmiesiť ich s prídavnými látkami, z vytvorenej kaše následne vypariť vodu a suché zemiakové pláty rozomlieť na vločky.
Sušené mlieko nie je nevyhnutnou súčasťou instantných zemiakových kaší. V obchodoch nájdete dve kategórie práškov – so sušeným mliekom i bez neho. Spotrebiteľský magazín dTest si posvietil na produkty z oboch skupín. Do testovania zaradil celkovo 13 instantných zemiakových práškov.
Nemliečne vedú obsahom zemiakov
„Veľké rozdiely sme našli nielen medzi kategóriami, ale aj v rámci nich,“ zhrnula výsledky šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Z porovnania podielu zemiakov vyšli lepšie prášky bez pridaného mlieka, ktoré sú zemiakové z 98 až 99 percent. Zvyšok vypĺňajú prídavné látky ako sú stabilizátory, antioxidanty či emulgátory, ktoré zabezpečujú lepšie vstrebávanie vody počas prípravy kaše.
Takmer všetky nemliečne kaše s výnimkou dvoch produktov obsahovali siričitany, ktoré zabraňujú zmene farby potraviny a najmä u astmatikov môžu vyvolať dýchacie problémy. Tieto látky sa vyhli produktu Potato puree pod privátnou značkou reťazca Penny Market a zemiakovej kaši Maggi.
Mliečne s väčším koktejlom aditív
Instantné prášky so sušeným mliekom sú v porovnaní s nemliečnymi chudobnejšie na obsah zemiakov a obohatené o väčší koktejl prídavných látok. Zemiakovými vločkami sú naplnené zo 73 až 96 percent. Nižší podiel má na svedomí prídavok sušeného mlieka, ktorý však často ani po sčítaní so zemiakmi nedosahuje hodnoty nemliečnych práškov.
Najväčší podiel zemiakov a mlieka vo výške 98 percent napočítal dTest v prášku značky Natura.

Zdroj: itesco.sk
Produkty značiek Knorr a Josef Brabec Mlýn Horažďovice – Zářečí nepreliezli súčtom mliečnej a zemiakovej zložky ani 90 percent. Zvyšok výrobcovia doplnili prídavnými látkami.

Zdroj: itesco.cz, mlynbrabec.cz
„Kaša Albert Quality sa okrem sušeného mlieka skladá aj zo sušeného glukózového sirupu, rastlinného oleja a arómy a navyše sa do zmesi pridáva čiastočne stužený palmový olej. Stužovanie tuku môže viesť k vzniku škodlivých transmastných kyselín,“ podotkla H. Hoffmannová. Na obale sa k nemu priznala aj Vitana či Knorr, ktorý množstvom palmového tuku dokonca v zložení tromfol obsah sušeného mlieka.
Kuriozity na obaloch
Všetky testované produkty sa zhodujú v jednom – v zozname zloženia sa na každom obale opakuje korenie kurkuma alebo z neho získané farbivo kurkumín. Ide o látky, ktorými výrobcovia zvýrazňujú alebo nahrádzajú žltú farbu zemiakov. Používanie iných farbív v instantných kašiach európska legislatíva zakazuje, rovnako ako aj prídavok glutamanu.
To, čo je samozrejmosťou pre všetky instantné zemiakové kaše, však uchopil Knorr ako výnimočnú vlastnosť. Na obale svojej kaše bez mlieka zdôrazňuje, že neobsahuje farbivá a glutaman.
Kuriozity našiel dTest aj v niektorých návodoch na prípravu zemiakových kaší. Vitana na obale tvrdí, že instantný prášok stačí iba zmiešať s vodou. V návode však spomína aj iné ingrediencie ako je soľ, maslo či margarín.
Výrobca zemiakovej kaše Knorr poňal návod šalamúnsky. Ako jediný zo všetkých producentov predpisuje použitie margarínu s maslovou príchuťou. Je to pritom ten istý výrobca, ktorý vlastní značky Rama, Perla, Flora či Hera - koncern Unilever. Pokiaľ sa teda chcete riadiť jeho inštrukciami, s veľkou pravdepodobnosťou siahnete po ďalšom výrobku z jeho portfólia.