Generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík v našom rozhovore vysvetľuje, ako najväčší výrobca rybích a lahôdkových produktov na Slovensku zvláda aktuálnu situáciu, a približuje investičné zámery spoločnosti aj budúcnosť tresky zo Žiliny.

Ako hodnotíte chod vašej spoločnosti v súčasnej situácii?

Tak ako vo väčšine potravinárskych firiem na Slovensku je aj našou prvoradou prioritou ochrániť zamestnancov a ich rodiny. Samozrejme, robíme všetko preto, aby sme udržiavali kontinuitu výroby a aby naši zákazníci nič nepocítili. S cieľom zabezpečiť maximálnu prevenciu a ochranu našich kolegov a potravín máme vypracované komplexné interné postupy, ktoré sa vzťahujú na všetky prevádzky potravinárskej sekcie skupiny Preto.

Vytvorili sme interný štáb, ktorý celú situáciu neustále monitoruje a koordinuje v súlade s priebežne vydávanými pokynmi a smernicami štátnych inštitúcií.

Vysvetlíte bližšie, ako prebieha aktuálne samotná výroba?

Voči aktuálnemu dianiu máme rešpekt, preto sa k nemu staviame zodpovedne. Na druhej strane sme však radi, že sme pri zavádzaní nových krokov mohli vychádzať z nadštandardných bezpečnostných a hygienických opatrení, o ktoré sa usilujeme dlhodobo. Aj vďaka tomu môže výroba pokračovať bez akýkoľvek problémov. Čo sa týka konkrétnych opatrení, obmedzili sme pohyb v prevádzkach na nevyhnutné minimum, zintenzívnili sme dezinfekciu ovzdušia, sprísnili hygienu pri manipulácii s dodávaným materiálom, máme pripravenú schému práce v oddelených zmenách. V neposlednom rade dbáme v maximálnej miere na kontrolu a zvýšenú starostlivosť o našich zamestnancov. Vďaka prepojeniu s našim sesterským klubom MŠK Žilina a jeho zdravotníckym personálom realizujeme aj vlastné testovanie zamestnancov antigénovými testami na naše náklady.

Čerstvo naplnené tégliky s treskou na výrobnej linke.
Zdroj: Ryba Žilina
Čerstvo naplnené tégliky s treskou na výrobnej linke.

Do akej miery ovplyvňuje kríza vaše investičné plány?

Tento rok máme v pláne dokončiť viaceré investície v rámci výroby ešte s presahom z roku 2019 a tiež investujeme v oblasti logistiky. Z dôvodu prvej vlny koronakrízy sme museli o niekoľko mesiacov posunúť jeden investičný projekt súvisiaci s presťahovaním časti výroby z jedného výrobného závodu do iného. Ďalšími negatívnymi faktormi boli doteraz nepredstaviteľné logistické problémy, súvisiace s uzatváraním hraníc v čase krízového stavu. Aj takéto faktory spôsobili vo výsledku straty rádovo v stovkách tisíc eur a určite predĺžia návratnosti viacerých investícií.

Generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík
Zdroj: Ryba Žilina
Generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík

Mohol by súčasný stav podľa vás slovenskému potravinárstvu priniesť aj nejaký nový impulz?

Táto situácia by mohla umožniť celospoločensky identifikovať potrebu väčšej podpory štátu – a to aj z hľadiska dlhodobej podpory smerom k domácim producentom potravín a potravinovej sebestačnosti našej krajiny.

Patríte medzi najväčších potravinárskych výrobcov na Slovensku. Čo sú kľúčové aspekty vašej stratégie, vďaka ktorým dosahujete rast?

Naša rastová orientácia bola a je zrejmá od momentu vstupu do tohto biznisu ako súčasť skupiny PRETO. Prispôsobili sme tomu celkovú štruktúru firmy, produktové portfólio, orientáciu na kvalitu našich výrobkov, ale aj služieb, marketingovú stratégiu a pod. V raste nám veľmi pomáha aj to, že sme si vytvorili dobrú reputáciu medzi poskytovateľmi logistických služieb v segmente chladených a mrazených potravín, vrátane nášho know-how v oblasti starostlivosti o zákazníka. Hospodársky vývoj našej spoločnosti hodnotíme zo širšej perspektívy ako výsledok dlhodobej práce, v rámci ktorej hrajú kľúčovú úlohu aj výrazné investície. Rok 2019 bol z tohto pohľadu pre nás prelomový, pretože sa nám podarilo dostať výsledky našej potravinárskej skupiny do čiernych čísel.

V Žiline používajú na výrobu legendárnej tresky celé filety tresky aljašskej, ktoré sú hĺbkovo zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.
Zdroj: Ryba Žilina
V Žiline používajú na výrobu legendárnej tresky celé filety tresky aljašskej, ktoré sú hĺbkovo zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.

Spomenuli ste už aj investície. Priblížite, na aké investičné príležitosti sa ako líder segmentu sústreďujete?

Dlhodobo sa zameriavame primárne na investície do modernizácie našich výrobných závodov. Ide najmä o nové technologické zariadenia, ktoré na jednej strane zvyšujú materiálovú aj energetickú efektívnosť procesov a na druhej strane zvyšujú bezpečnosť vyrábaných potravín. Stabilná kvalita a bezpečnosť sú pre nás absolútnou prioritou, preto vynakladáme veľký objem investícií práve týmto smerom.

Viete uviesť konkrétne zlepšenia v rámci produktov, ktoré oceňujú aj zákazníci?

Pri výrobe chladených potravín platí, že iba ak absolvujete rozsiahle inovácie, môžete si dovoliť výraznejšie znižovať napr. obsah chemických látok v produktoch. A to sa nám aj podarilo. Realizovanými zmenami došlo k uzavretiu celého výrobného procesu, čím sa maximálne zamedzilo kontaktu produktu s vonkajším prostredím. Vďaka týmto krokom má dnes naša treska až o 40 percent menej prídavných látok v porovnaní so situáciou spred piatich rokov. Pri týchto zmenách sa opierame aj o spätnú väzbu od zákazníkov. Podľa zistení prieskumnej agentúry až 76 % pravidelných konzumentov tresky považuje podiel konzervantov za dôležitý faktor pri výbere tresky.

Aké ďalšie faktory sa podľa vás podieľajú na úspechu žilinskej tresky?

Naši zákazníci oceňujú chuť, ktorú vytvára kvalita jednotlivých ingrediencií a spôsob, ako ich spracovávame – od ozajstných kusov tresky aljašskej, cez vlastnú, v závode vyrábanú majonézu s použitím repkového oleja bohatého na omega-3 mastné kyseliny, až po zdravú zeleninu, ktorá bola hlbokozmrazená úplne za čerstva. Na chuti a teda aj úspechu našej Tresky Exklusiv sa podpisuje tiež fakt, že neobsahuje umelé sladidlá ani prídavné zahusťovadlá a má už spomínaný, výrazne nižší podiel konzervačných látok oproti produktom konkurencie. V jej zložení nenájdete ani našou konkurenciou stále používaný, chemický konzervant benzoan sodný.

V takýchto nádržiach sa po novom miešajú v žilinskom závode všetky ingrediencie a vzniká hotová treska.
Zdroj: Ryba Žilina
V takýchto nádržiach sa po novom miešajú v žilinskom závode všetky ingrediencie a vzniká hotová treska.

Ako vidíte budúcnosť tresky?

Treska sama osebe je nadčasový slovenský unikát, ktorý sa vyrába už 66 rokov. Práve Ryba Žilina ako pokračovateľ a rozvíjateľ tradície sa však vždy snažila prinášať pozitívne zmeny. Svedčí o tom napr. fakt, že už v roku 2001 sme uviedli ako prví tresku so zvýšeným podielom mäsa – dnes najpredávanejšiu Tresku Exklusiv. Aj naďalej chceme vyrábať tresku legendárnej chuti, ako si ju pamätajú naši rodičia, a zároveň v nej ponúkať aj modernú potravinu, ktorá v sebe nemá nechcenú chémiu. Takisto sa snažíme aj neustále rozširovať naše portfólio. Ako príklad spomeniem produktový rad PERFISH, ktorý ocenia najmä zákazníci vyhľadávajúci nové, trendové alternatívy. Naša PERFISH treska obsahuje podiel pravého smotanového jogurtu.

Môžu sa priaznivci tresky tešiť aj na ďalšie produktové novinky?

Samozrejme. Našu tresku chceme prinášať aj v stále nových, netradičných baleniach či formách. Takouto unikátnou novinkou na trhu je náš TreskaBurger, ktorou dávame zákazníkom možnosť kúpiť si obľúbenú tresku „so sebou“. Produkt v sebe spája chutnú a praktickú kombináciu vychladenej Tresky Exklusiv a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. Aktuálne je TreskaBurger možné vyskúšať napríklad počas zastávky na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft a časom aj v ďalších prevádzkach s ponukou rýchleho občerstvenia formou „take away“. Priaznivci tresky nájdu túto novinku postupne aj v našej vlastnej franšízovej sieti bufetov TreskaBar, ktorú rozvíjame v spolupráci s partnermi po celom Slovensku.