Zdravie čriev je v posledných rokoch čoraz viac v centre pozornosti. Za základ dobrej kondície sa totiž považuje fungujúci tráviaci trakt pri rozklade potravy, vstrebávaní živín a vylučovaní odpadových látok. Dôležitú úlohu v tomto smere zohráva črevná mikrobiota – trilióny mikroorganizmov (baktérie, vírusy, huby), ktoré žijú v našich črevách.

Vhodne zvolená strava podporujúca mikrobiotu stojí na dvoch kategóriách potravín: probiotiká a prebiotiká. „Sú ako palivo,“ povedala pre Fortune Amy Bragagniniová z Akadémie výživy a dietetiky (AND). Na vytvorenie trvalého a udržateľného mikrobiómu človek potrebujete rovnováhu oboch, čo pomáha aj v boji proti rakovine a chronickým chorobám.

Tu je päť potravín, ktoré majú podľa vedeckých výskumov najväčší vplyv na zdravie čriev:

1. Kimčchi
Kórejská fermentovaná kapusta kimčchi je bohatá na probiotiká a zároveň obsahuje látky, ktoré podporujú metabolické zdravie. Výskumy naznačujú, že môže pomáhať pri regulácii hladiny cukru v krvi a zlepšovať črevné prostredie.

2. Jogurt a kefír
Fermentované mliečne výrobky ako jogurt a kefír obsahujú živé kultúry prospešných baktérií. Dlhodobá konzumácia jogurtu (aspoň dvakrát týždenne) bola v štúdii publikovanej v časopise Gut Microbes spojená so zníženým výskytom rakoviny hrubého čreva. Kefír má navyše preukázané protizápalové účinky a podporuje imunitu aj trávenie.

Fresh cup of coffee.
Neprehliadnite

Spôsob prípravy kávy môže poškodiť zdravie srdca. Švédska štúdia odhalila, ktorý najmenej

3. Ovsené vločky
Celozrnné obilniny ako ovsené vločky sú výborným zdrojom prebiotickej vlákniny. Tá slúži ako potrava pre prospešné baktérie v čreve a zlepšuje trávenie. Štúdia z roku 2005 preukázala, že celozrnné potraviny znižujú riziko rakoviny hrubého čreva u žien. Pomáhajú znižovať čas kontaktu sliznice s potenciálne škodlivými látkami a zlepšujú črevný mikrobióm.

4. Cibuľa a cesnak
Tieto druhy zeleniny obsahujú prebiotické látky, ktoré podporujú rast črevných baktérií. Okrem toho výskumy ukazujú, že môžu pomáhať pri niektorých formách tráviacich ťažkostí, osteoporóze, cukrovke 2. typu a srdcovocievnych ochoreniach.

5. Špargľa
Špargľa je jednou z najbohatších potravín na prebiotiká. Obsahuje látky ako inulín, flavonoidy a fruktány, ktoré podporujú rast konkrétnych kmeňov probiotických baktérií. Vďaka obsahu vlákniny a fytonutrientov patrí medzi top zeleninu pre podporu črevného zdravia.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračné foto.
Neprehliadnite

Beh ničí kolená, pôst berie svaly, červené víno neškodí. Britskí lekári vyvrátili mýty o zdraví