Na prvý pohľad to vyzerá klamlivo: 100 gramov hydinovej salámy vyrobenej z 83 gramov morčacieho mäsa a 57 gramov bravčového mäsa. Teda celkovo 140 gramov mäsa pripadajúcich na 100 gramov salámy. A tým zoznam zložiek ani zďaleka nekončí.
V skutočnosti ide o riadne označenie, ktorým výrobca dodržiava predpisy. Nemecké spotrebiteľské združenia na to upozornili na portáli Lebensmittelklarheit.de.
Pri označovaní produktov sa musia výrobcovia v EÚ riadiť nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Podľa tohto nariadenia sú na obale povinní uvádzať množstvo zložiek použitých vo výrobku napríklad vtedy, ak sa vyskytujú v názve potraviny. Napríklad desiatové kuracie párky musia mať na etikete uvedené množstvo použitého kuracieho mäsa a to isté platí v prípade, ak na konkrétnu zložku výrobca upozorňuje na obale slovami či obrázkami.
Množstvo použitých zložiek môžu výrobcovia uvádzať v zozname zložiek (bravčové mäso 45 %, hovädzie mäso 30 %, slanina...) alebo priamo v názve potraviny - napríklad „Mortadella so 70 percentami morčacieho mäsa".

Zdroj: Delikatesy.etrend.sk / Viktor Klimo
Výnimku z pravidla majú výrobky, ktoré v procese výroby strácajú vlhkosť. Ak by bežné vyjadrenie zloženia v percentách viedlo k súčtu vyššiemu ako 100 %, výrobca označí množstvo týchto zložiek v gramoch v prepočte na 100 gramov finálneho výrobku.
Výrobca sušenej hydinovej salámy teda môže na etikete deklarovať, že na 100 gramov výrobku použil 140 gramov mäsa. Len takto je hydinová saláma označená podľa pravidiel.
Prečo je hydinová saláma s bravčovinou „hydinová“?
Mäsové výrobky vyrábané z jedného druhu hydinového mäsa sa podľa Potravinového kódexu SR musia označovať názvom druhu použitého mäsa. Keďže hydinová saláma obsahuje okrem morčacieho aj bravčové mäso, no s prevažujúcim podielom morčaciny, môže výrobca salámu označiť slovom „hydinová“.