Článok bol aktualizovaný o stanovisko spoločnosti McDonald’s
Nemecký spotrebiteľský magazín Őko-Test poslal do laboratória 14 značiek kuracích nugetiek. Do výberu zahrnul nielen mrazené polotovary, ale aj nugetky populárnych fastfoodových reťazcov McDonald’s, Burger King a KFC. Výsledky sú poburujúce – zo 14 testovaných produktov až 8 nevyhovelo.
Známky „veľmi dobrý“ a „dobrý“ magazín neudelil. Najlepšie hodnotenie „uspokojivý“ si z testu odniesli nugetky Bio Cool Chicken Nuggets. Ďalšie testované nugetky v bio kvalite Le Picoreur Bio Chicken Nuggets dopadli o stupeň horšie, Őko-Test ich ohodnotil známkou „dostatočný“. S rovnakým hodnotením vyšli z testu aj produkty pod privátnymi značkami reťazcov Lidl, Penny a Real.


Zdroj: Őko-Test
Druhá najhoršia známka „neuspokojivý“ sa ušla produktu pod privátnou značkou Aldi Nord a nugetkám od reťazca KFC pod názvom Filet Bites. Jeho konkurenti McDonald’s a Burger King sa v teste prepadli na najspodnejšiu priečku.
V nugetkách Burger Kingu nameralo laboratórium nebezpečné enterobaktérie, ktoré môžu vyvolávať hnačku. McDonald’s doplatil na obsah umelých fosfátov, ktoré sa ukrývali aj v nugetkách značky Bofrost.
Všetkým produktom z fastfoodových reťazcov priťažili aj veľké množstvá soli. Spotrebiteľský magazín ich nešetril aj kvôli tomu, že ani jeden nebol schopný doložiť, v akých podmienkach prebieha chov kurčiat, ktoré putujú do nugetiek. Neboli však jediní. Chýbajúce informácie o chove a porážke kurčiat sa podpísali pod horšie hodnotenie viacerých značiek.
Titul prepadáku si McDonald’s s Burger Kingom podelili s ďalšími štyrmi značkami - Edeka, Rewe, Iglo a Vossko.
Stanovisko McDonald’s k výsledkom testu:
„Keďže nemáme k dispozícii bližšie informácie o metodike spomínaného spotrebiteľského testu, nemôžeme reagovať na jeho výsledky. Môžeme však potvrdiť, že naše kuracie mäso fosfáty neobsahuje. V trojobale nugetiek sú fosfáty použité spolu s uhličitanmi iba ako kypridlo, čiže laicky povedané ako „prášok do pečiva“. Mimochodom, v maloobchode je väčšina bežných kypriacich práškov zložená práve zo zmesi uhličitanov a fosfátov."
Baktérie ako bonus
Nielen nedostatočná transparentnosť, ale aj patogény boli dôvodmi, pre ktoré magazín stŕhal body. V nugetkách reťazca Edeka našlo laboratórium nebezpečné baktérie E. coli a listérie.
Problematickými sa ukázali byť aj obaľovacie zmesi. Magazín v nich našiel rastlinné oleje kontaminované potenciálne škodlivými 3-MCPD a glycidyl estermi mastných kyselín. Tieto látky vznikajú počas rafinovania rastlinných olejov pri vysokých teplotách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúča prijať v strave maximálne 0,8 mikrogramu 3-MCPD esterov na kilogram hmotnosti človeka denne. Väčšie množstvá môžu pôsobiť podľa EFSA rakovinotvorne. Proti tomuto stanovisku namietajú niektorí vedci. Tvrdia, že nebezpečenstvo bolo preukázané po experimentoch na zvieratách a nie priamo na človeku.
V štyroch testovaných produktoch boli prítomné zvyšky minerálneho oleja. Őko-Test sa domnieva, že do nugetiek prenikli z obalov z recyklovaného papiera alebo počas spracovania vo výrobe.
Horšie známky padali aj za pomer mäsa a obaľovacej zmesi. Kráľom tejto disciplíny sa stal Burger King. Jeho nugetky boli z 51 percent pripravené z obaľovacej zmesi.
Kruté pozadie
Kuracie prsia na výrobu nugetiek výrobcovia zvyknúť dovážať odtiaľ, kde ich vyjdú najlacnejšie. Lídrami v lacnom veľkochove, zabíjaní a spracovaní kurčiat sú Brazília, Thajsko a Ukrajina. Ľudia na tamojších bitúnkoch sú totiž mizerne platení, pracujú dlhšie a podmienky chovu nie sú také striktné alebo prísne kontrolované. Mäso v nugetkách pochádza z rýchlo rastúcich plemien nazývaných Ross 308 a Cobb 500. Kurčatá sú počas rekordne krátkeho času 30 až 40 dní vykŕmené aj na viac ako dva kilogramy a následne zabité.