Ovocie zo sadu a zo záhrady sa dá bežne sušiť predovšetkým klasickým spôsobom. A to tak, že si ovocie nakrájame na tenké plátky a sušíme v otvorenej rúre pri nízkych teplotách alebo v sušičkách na ovocie. Ďalšou zaujímavou metódou, ktorá umožní sušiť akýkoľvek druh ovocia, je výroba ovocnej kože. Postup je celkom jednoduchý.
Na prípravu ovocnej kože sa dá použiť akékoľvek ovocie, pretože ovocie sa pekne rozmixuje. Takže sa netreba báť ani ovocia, ktoré by sme doma bežne nesušili. Ide napríklad o ríbezle, maliny, jahody, egreše, čučoriedky, černice a mnoho iného drobného ovocia. Podstatou je, dostať primerane hustú ovocnú dreň, ktorá sa bude dať veľmi ľahko rozliať na väčšiu plochu bez väčšej námahy.
Ako príklad sme použili maliny, ríbezle a slivky. Na zahustenie ovocnej zmesi je ideálny banán.

Suroviny na výrobu ovocnej kože Zdroj: vlastná foto
Ovocie si umyjeme, očistíme slivky od kôstiek a z ríbezlí odtrhneme kostrnky. Všetko spolu s banánmi rozmixujeme ponorným mixérom na ovocnú dreň.

Rozmixovaná ovocná zmes Zdroj: vlastná foto
Vznikne nám ovocná dreň, ktorú si prepasírujeme cez sitko. Ak vám ale neprekážajú malé šupky a zrniečka, ovocnú zmes nemusíte pasírovať. Zmes nalejeme v tenkej vrstve na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.

Ovocná zmes v tenkej vrstve Zdroj: vlastná foto
Sušíme v rúre pri teplote 50 stupňov, pri otvorených dvierkach alebo vonku priamo na slnku niekoľko hodín. Ovocná koža je hotová ak sa nám pri skúške nelepí na prst, ani nezostane v koži jamka po prste.

Vysušená ovocná zmes Zdroj: vlastná foto
Hotová ovocná koža sa dá krásne stiahnuť z papiera na pečenie. Môže sa stiahnuť po malých kúskoch, po pásoch, alebo celá naraz. Ideálne skladovanie je v malých rolkách, ktoré sa ľahko uskladnia v uzatvárateľných nádobách.

Ovocná koža sa dá ľahko trhať z papiera Zdroj: vlastná foto
Ovocná koža má chuť sušeného ovocia, jednoducho sa vyrába a skladuje. Dá sa kombinovať akékoľvek ovocie a v prípade kyslejšieho ovocia na dosladenie môžete použiť tiež med alebo cukor. Ovocné kože si môžete dochutiť pridaním škorice a na zahustenie okrem banánov použite, pre spestrenie chuti, napríklad kokos.